Mogelijk gemaakt

Installatie ‘Galgenfeld’, 2003-2004

Installatie ‘Galgenfeld’, 2003-2004

Bonnefantenmuseum, Maastricht Paloma Varga Weisz Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2018

Het Bonnefantenmuseum heeft het monumentale kunstwerk Galgenfeld (2003-2004) van de Duitse kunstenaar Paloma Varga Weisz aangekocht. Dit vroege werk van Varga Weisz betekende haar internationale doorbraak en vormt tevens een sleutelwerk en hoogtepunt in haar oeuvre.

‘De installatie Galgenfeld vervult een onmisbare brugfunctie tussen de belangrijke deelcollecties middeleeuwse religieuze sculptuur en hedendaagse kunst van het Bonnefanten. Paloma Varga Weisz koppelt actualiteit aan Euregionaal erfgoed en past binnen onze focus van de ‘verborgen canon’. Als zodanig draagt het werk bijzonder bij aan de signalerende functie en het onderscheidend profiel van het museum’ , aldus artistiek directeur Stijn Huijts. ‘We zijn dan ook zeer verheugd met de steun van het Mondriaan Fonds, waardoor het mogelijk is om dit belangrijke kunstwerk aan de museale collectie toe te voegen’. Het Mondriaan Fonds heeft met een Bijdrage Incidentele Aankopen bijgedragen aan deze aankoop omdat het werk uitstekend in de collectie van het Bonnefantenmuseum past waar aandacht is voor mondiale en regionale ontwikkelingen en waar moderne en hedendaagse kunst aan het eigen erfgoed wordt gekoppeld. Daarmee is het werk een belangrijke toevoeging aan de Collectie Nederland.

Galgenfeld werd in 2003 getoond tijdens haar eerste museale solopresentatie in Museum Kurhaus Kleve en in 2005 in de Arsenale van de Biënnale van Venetië. Met een grote solotentoonstelling van Varga Weisz in het najaar van 2019 in het Bonnefantenmuseum wordt met deze aanwinst vooruitgelopen op de eerste kennismaking van het grote publiek met de surrealistische beeldverhalen van deze kunstenaar.

Bijdrage Mondriaan Fonds € 40.000