Mogelijk gemaakt

Kunstmuseum Den Haag herverwerft topstuk Haags zilver

Kunstmuseum Den Haag herverwerft topstuk Haags zilver

Kunstmuseum Den Haag
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2023 Bedrag: € 200.000

Kunstmuseum Den Haag heeft een zeldzame zilveren bekerschroef van de zilversmid Andries Grill herverworven. De bekerschroef werd eerder dit jaar teruggegeven aan de erfopvolgers van de Duits-Joodse kunstverzamelaar en filantroop Emma Budge (1852-1937). Dit gebeurde na uitspraak van de Restitutiecommissie. Die concludeerde dat het stuk in 1937 onvrijwillig was verkocht door de erfgenamen. Met de overeenstemming voor de herverwerving blijft de bekerschroef, het belangrijkste werk uit de collectie Haags zilver van het Kunstmuseum, behouden voor Den Haag én Nederland.

Belang van de bekerschroef

De bekerschroef – een rijkversierde houder van een glas – uit 1642, werd gemaakt door de beroemde Haagse zilversmid Andries Grill. De aankoop van de bekerschroef was in 1937 een absolute topaanwinst. Inmiddels zijn bekerschroeven ook zeer zeldzaam. Vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van dit 17de-eeuwse exemplaar, ook in kunsthistorisch opzicht, betekende deze aankoop de start van de vorming van een kwalitatief hoogwaardige en veelzijdige stadscollectie. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot meer dan 300 voorwerpen, waaronder ook een juwelendoosje van Andries Grill. De bekerschroef uit 1642 is het vroegst bekende werk van Grill.

Doede Hardeman, hoofd Collecties:

“Het was de afgelopen jaren onze prioriteit deze restitutiezaak volledig af te ronden. In 2001 deed de gemeente Den Haag in het kader van herkomst en restitutie-onderzoek in onze museumcollectie al een oproep in The Jerusalem Post om in contact te komen met de erven Budge. Toen het zicht op teruggave aan de erfopvolgers vorig jaar duidelijk werd, is het museum met hen in gesprek gegaan over een mogelijke herverwerving, na restitutie. Wij zijn dankbaar voor dit goede contact en de mogelijkheid die ze ons hebben geboden de bekerschroef opnieuw te verwerven.”

Presentatie

Vanaf 25 november 2023 toont het Kunstmuseum de bekerschroef in een speciale presentatie over het belang ervan voor de collectie. Ook wordt verteld over het levensverhaal van Emma Budge en haar bijzondere kunstverzameling, de oorspronkelijke verwerving, de restitutie van onder andere de bekerschroef en de herverwerving.