We zijn onze website aan het vernieuwen. Het kan zijn dat sommige functies nog niet optimaal werken of dat je informatie mist. We zijn er mee bezig. Als je iets niet kunt vinden laat het ons weten via ln.sdnofnaairdnom@eitacinummoc.

Mogelijk gemaakt

Meester van de Heilige Veronica, 1410

Meester van de heilige Veronica, 1410, Keulen, olieverf op houten paneel.

Meester van de Heilige Veronica, 1410

Museum Boijmans Van Beuningen Meester van de Heilige Veronica
Regeling: Aankopen Jaar: 2018

Museum Boijmans Van Beuningen heeft op een veiling in Londen een zeshonderd jaar oude triptiek van de Meester van de Heilige Veronica aangekocht met daarop afgebeeld Maria met kind, heiligen en taferelen uit het leven van Christus. Het drieluik werd rond 1410 in Keulen geschilderd en is een van de vroegste en meest compleet overgebleven kunstwerken van dit type. Op de buitenzijde staat Christus die het kruis draagt. De nieuwe aanwinst is een van de mooiste werken van de Noord-Europese schilderkunst. Na aankomst in het museum wordt het werk direct getoond op zaal in de vaste collectie-opstelling die nog tot 13 januari te zien is. Hierna wordt het opgenomen in de selectie hoogtepunten tentoonstelling (9 februari tot en met 26 mei).

Zes jaar geleden was het schilderij te zien in Rotterdam tijdens de Blockbuster tentoonstelling De weg naar Van Eyck (in Museum Boijmans Van Beuningen van 22 september 2012 tot 13 januari 2013). Hier schitterde deze Maria met kind al als werk van een van de belangrijkste schilders die rond 1400 actief was in Keulen. Het betreft een drieluik uit de periode van de ‘internationale school’ dat qua datering landt tussen het Norfolk-triptiek uit de Museumcollectie en een werk van de gebalsemde Christus, waarschijnlijk ontstaan in Brugge, beiden ook getoond in deze tentoonstelling.

Het drieluik werd mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, Stichting Bevordering van Volkskracht, het Prins Bernhard Cultuurfonds namens Breeman Talle Fonds, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen en enkele particuliere giften.

Bijdrage Mondriaan Fonds: circa € 580.000