Mogelijk gemaakt

Mycelium as Methodology: Wat de mens kan leren van het mycelium

BEELD Video still uit de presentatie Mycellium as Methodology door Yasmine Ostendorf.

Mycelium as Methodology: Wat de mens kan leren van het mycelium

Yasmine Ostendorf
Regeling: Curator Beschouwer Jaar van toekenning: 2022

Als paddenstoelen kweker, komt curator Yasmine Ostendorf dagelijks in contact met schimmelsoorten. Daarnaast, werkt ze aan haar nieuwe publicatie ‘Mycelium as Methodology’ waarin ze ondervraagt wat de mens kan leren van het mycelium; de ondergrondse schimmelnetwerken van paddenstoelen.

Vanuit een mycologisch perspectief verzamelt Yasmine concrete ideeën en strategieën voor het ontwikkelen van alternatieve systemen voor onze samenleving. Systemen die sociaal evenals ecologisch rechtvaardiger zijn. Het boek vertelt de verhalen van verschillende kunstenaars, activisten, inheemse volken en regeneratieve boeren uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, die ook actief bezig zijn met het ontwikkelen van alternatieven voor onze huidige systemen – welke veelal geworteld zijn in racisme, kolonialisme, patriarchaat, extractivisme en kapitalisme. Ook sprak Ostendorf ruim 50 andere mycologen over de vraagstukken: Wat kunnen we leren van het mycelium over onze onderlinge verbondenheid? En welke huidige systemen kunnen we vervangen door betere, geïnspireerd door het mycelium?

Dit model functioneert als blauwdruk voor de toekomst van de Green Art Lab Alliance (GALA), een kennisalliantie van kunstorganisaties betrokken bij sociale en milieukwesties. Het boek zal uitkomen in 2022.