Curator Beschouwer

Ben je werkzaam als curator of beschouwer en wil je onderzoek doen voor een tentoonstelling, evenement, artikel of presentatie? Bijvoorbeeld door research naar een thema of door een stage, een reis of een werkperiode in binnen- of buitenland? Wil je, kortom, aan een concreet plan werken in een begrensde periode? Misschien kom je in aanmerking voor de bijdrage Curator Beschouwer.

Het Curaçaosch Museum. Foto: L. Swarte.

Voor wie

Curatoren, critici, theoretici en beschouwers die minimaal 2 jaar professioneel werkzaam zijn.

Waarvoor

Voor het uitwerken van plannen en ontwikkelen van visies en verhalen.

Hoeveel

Een bijdrage voor maximaal 12 maanden van €2.255 per maand.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Wie komt in aanmerking

Deze regeling is voor onafhankelijke curatoren, critici, theoretici en beschouwers die minimaal 2 jaar professioneel werkzaam zijn in de beeldende kunst of cultureel erfgoed die een inhoudelijk plan willen uitwerken in een afgebakende periode.

Met Curator Beschouwer stimuleert het Mondriaan Fonds plannen die bijdragen aan de kwaliteit van de hedendaagse beeldende kunst en/of cultureel erfgoed in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk en die de verbinding met het publiek vergroten.

Waarvoor?

Het uitwerken van plannen en ontwikkelen van visies en verhalen die de kwaliteit van beeldende kunst en erfgoed versterken en belichten voor het publiek. Bijvoorbeeld een beschouwend of theoretisch onderzoek dat inzicht geeft in specifieke ontwikkelingen in de hedendaagse kunst of een nieuwe blik geeft op een collectie. Of een voorbereidend onderzoek voor een tentoonstelling, manifestatie, debat, artikel of project.

Hoeveel?

Een bijdrage voor maximaal 12 maanden van €2.255 per maand. De looptijd van de bijdrage moet je aannemelijk maken in het werkplan.

Je kunt de bijdrage Curator Beschouwer ook samen met andere curatoren of kunstenaars aanvragen. Het gaat er dan wel om dat het gezamenlijke plan tot één resultaat leidt. Alle deelnemers vullen een eigen aanvraagformulier in: ieder wordt individueel beoordeeld.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan op elk moment van het jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Echter, door de vele aanvragen bij het fonds kan de behandeltermijn langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Curator Beschouwer.

Direct aanvragen

Voorwaarden

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dit akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een bijdrage Curator Beschouwer.

Een bijdrage Curator Beschouwer wordt alleen toegekend als de commissie positief adviseert over de kwaliteit van het werk in samenhang met het plan en deze van voldoende betekenis vindt voor de ontwikkeling en stimulering van de hedendaagse beeldende kunst of cultureel erfgoed in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Vanwege beperkt budget kunnen we helaas niet altijd alle positieve adviezen honoreren. Het bestuur van het Mondriaan Fonds vraagt de adviescommissie in dat geval de positieve adviezen in volgorde van prioriteit te rangschikken. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een aanvraag positief beoordeeld is, maar dat er toch geen bijdrage toegekend wordt.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Bekijk hier een voorbeeld van het aanvraagformulier individu

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersoon van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Emma Parmentier

projectmedewerker en aanspreekpunt namens de 6 rijkscultuurfondsen Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 15 19

Joyce Poot