Mogelijk gemaakt

Negen meter hoge textiel installatie

Loom Room van Hella Jongerius. Foto: Roel van Tour

Negen meter hoge textiel installatie

Technische Universiteit Eindhoven Hella Jongerius
Regeling: Kunst Opdracht Jaar van toekenning: 2022

Beeldend kunstenaar Hella Jongerius maakte samen met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven  (TU/e) en de Design Academy een 9 meter hoge textiel installatie. Het werk dat in opdracht van de TU/e werd gemaakt, sluit aan bij de plannen van de universiteit om de campus te transformeren tot een plek waar iedereen zich welkom voelt. Na een weefproces van bijna 2 maanden is de textiel kubus nu te bewonderen op de universiteitscampus.

Voor Jongerius is de textiel installatie genaamd ‘Loom Room’ een reactie op het betonnen karakter van de campus. De kubus hangt vast aan draden en beweegt mee met de zwaartekracht, waardoor het een geometrische zachte constructie vormt die in contrast staat met het uiterlijk van het modernistische gebouw.

Loom Room van Hella Jongerius. Foto: Roel van Tour

Belang van proces

Bijzonder is hoe Jongerius en haar team de installatie op locatie maakten, terwijl het gebouw openbaar toegankelijk was. Zo reageerden zij tijdens het weefproces op de ruimte en de lichtinval. Deze aanpak is kenmerkend voor de ontwerpster, voor wie het proces minstens zo belangrijk is als het product.

3D-weeftechniek

Driedimensionaal weven is een relatief nieuwe techniek met veel potentie voor de toekomst. De techniek combineert een laag gewicht met flexibiliteit en is erg sterk. Sinds 2019 doen Hella en haar team onderzoek naar verschillende methoden om driedimensionaal te weven, waarbij zowel artistieke als technische innovatie worden gecombineerd.

Loom Room is te zien in het atrium van Neuron in het LaPlace-gebouw van de TU/e.