Mogelijk gemaakt

Nieuwe jubileumaanwinst voor Stedelijk Museum Amsterdam

El Anatsui, In the World But Don’t Know the World, 2009, aluminum and copper wire, 560 x 1,000 cm, Stedelijk Museum Amsterdam and Kunstmuseum Bern.

Nieuwe jubileumaanwinst voor Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam El Anatsui Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2020 Bedrag: € 247.500

Het Stedelijk Museum Amsterdam koopt samen met het Kunstmuseum in Bern het werk In the World but not knowing the World van El Anatsui. Het werk legt op vele manieren relaties met de bestaande collectie van het Stedelijk Museum en deze aankoop biedt de kans om met een uniek en cultuurhistorisch belangrijk werk nieuwe perspectieven toe te voegen. Tegelijkertijd is het werk geworteld in Afrikaanse context, door materiaalgebruik en de manier waarop het materiaal is verwerkt/ getransformeerd en reflecteert daarmee ook op de (effecten van) het koloniale verleden en postkoloniale structuren.

El Anatsui (1944, Anyako, Ghana) woont en werkt sinds 1975 in Nigeria. Sinds eind jaren negentig maakt hij wandsculpturen van duizenden aluminium flessendoppen, aan elkaar bevestigd met koperdraad. Deze werken, vaak van groot tot zeer groot formaat, hebben een belangrijke plek in zijn oeuvre.

De aankoop is mogelijk gemaakt met bijdrage van Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt en BankGiro Loterij.