Mogelijk gemaakt

Noordereiland Tekeningen

Bart Lodewijks, uit Calcutta Drawings, 2019

Noordereiland Tekeningen

Stichting Dragende Muur Bart Lodewijks Bekijk de website
Regeling: Kunst Opdracht Jaar: 2019 Bedrag: € 30.000

Stichting Dragende Muur gaf kunstenaar Bart Lodewijks opdracht om een reeks grootschalige lijntekeningen en een permanente muurtekening te creëren op het Noordereiland in 2020 in Rotterdam, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Noordereiland.

De krijttekening op het Noordereiland wordt onderdeel van een enorme krijttekening die dwars over de wereld loopt, op straat, op gevels van huizen, in woonkamers, op openbare gebouwen, in kantoren, op boegen van schepen of in de kajuit. Bart Lodewijks (NL 1972) maakt lineaire krijttekeningen in openbare en private ruimtes, en schrijft over het proces en de mensen die hij ontmoet tijdens het tekenen.

In 2019 verbleef de kunstenaar in Calcutta bij het CARF met een bijdrage van het Mondriaan Fonds en schreef over een van zijn Calcutta Drawings: ‘De buurvrouw van Brusanara heeft een stuk grond van drie bij drie meter, waar in elke hoek een stok in de grond staat die het woonoppervlak aangeeft. Op die onzichtbare muren raak ik niet uitgekeken, het zijn de krijtlijnen van Calcutta die er altijd al stonden.’