Mogelijk gemaakt

Ode aan de wetenschap: Ark van Noach 3.0 door Arno Coenen

Black Hole Sun op de Eusebiuskerk in Arnhem door Arno Coenen.

Ode aan de wetenschap: Ark van Noach 3.0 door Arno Coenen

Stichting Eusebius Arnhem Arno Coenen
Regeling: Kunst Opdracht Jaar: 2022

Met hedendaagse licht- en videokunst reageert Arno Coenen op de afbrokkelende sculpturen op de luchtbogen van de Eusebiuskerk die het heeft vervangen.

De inspiratie van de oude beelden van Theo van Reijns was de Ark van Noach; deze iconografie werd voortgezet binnenin het kerkgebouw met diverse reeksen kleinere dierensculpturen. Arno Coenen creëerde een nieuwe reeks sculpturen, van microscopische diertjes zoals de spermatozoïde, het virusdeeltje – bedacht nog vóór de coronapandemie – en het mysterieuze beerdiertje, dat zelfs buiten de dampkring kan overleven.

Boven die beelden plaatste Coenen één grote, lichtgevende cirkel die het zwarte gat verbeeldt. Middels animaties van de kosmos en het alziend oog wordt gereageerd op het thema, waarbij het licht weerkaatst op de messing details op de stenen sculpturen en bijdraagt aan het nachtbeeld van Arnhem.

‘Als je het verhaal van de Ark van Noach met de kennis van nu benadert komt het vervreemdend over: waarom zou je een gigantisch vaartuig bouwen om de diersoorten van de zondvloed te behoeden? De inhoud van de ark kan je op celniveau bewaren waarna je het later kloont. Of je bewaart de DNA-informatie op een chip: de Ark van Noach in je binnenzak. Maar dat maakt het verhaal niet minder actueel. Nog steeds sterven belangrijke diersoorten uit en wordt de aarde bedreigd door natuurrampen’ – Arno Coenen.

Met zijn kunstwerk onderstreept Arno Coenen het belang van de wetenschap en onderkent hij tegelijk de rol die religie kan spelen in het hoop geven en motiveren van mensen om hun toekomst op een positieve manier vorm te geven.