Mogelijk gemaakt

Onderzoek naar de geschiedenis van het Curaçaosch Museum

Het Curaçaosch Museum. Foto: L. Swarte.

Onderzoek naar de geschiedenis van het Curaçaosch Museum

Julie Hengeveld
Regeling: Curator Beschouwer Jaar van toekenning: 2022

Curator Julie Hengeveld woonde en werkte jarenlang op Curaçao. Zo was Julie ook een tijd bestuurslid van het Curaçaosch Museum. In deze periode deed ze samen met een collega een bijzondere vondst in het depot; een archiefmap vol documenten van de eerste bestuurders van het Curaçaosch Museum en van bevriende museumdirecteuren en kunstenaars.

In 2018 vierde het museum haar 70-jarig bestaan. Hengeveld werd gevraagd om ter ere van dit jubileum de publicatie ‘Het Curaçaosch Museum 70 jaar’ samen te stellen. De jubileumpublicatie beschrijft het ontstaan en de beginjaren van het museum en gaat in op de eerste tentoonstellingen en schenkingen. De publicatie bevat een greep uit de geschiedenis, maar is zeker nog niet compleet.

Julie Hengeveld ontving een bijdrage een onderzoeksperiode van 9 maanden voor de collectie van het Curaçaosch Museum.

Lezing door Julie Hengeveld in Het Curaçaosch Museum, 2019.

Hengeveld besloot op eigen initiatief de collectie- en tentoonstellingsgeschiedenis verder te onderzoeken. Ze ontving de bijdrage Curator Beschouwer voor een onderzoeksperiode van 9 maanden. Het streven is om het onderzoek bij het publiek onder de aandacht te brengen via een tentoonstelling, publicatie en verschillende lezingen in zowel Curaçao als Nederland.