Mogelijk gemaakt

Oriëntatiereis 2023 naar Centraal-Amerika

Oriëntatiereis 2023 naar Centraal-Amerika

Regeling: Oriëntatiereis 2023 Jaar van toekenning: 2023

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reis is een overzicht te geven van de hedendaagse beeldende kunst in het desbetreffende land, de belangrijkste spelers te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling.

De oriëntatiereizen worden sinds 2004 georganiseerd. Dit jaar ging de reis naar Costa Rica (San José), Guatemala (Guatemala-City, Antigua, San Pedro La Laguna en Comalapa), El Salvador (San Salvador) en Panama (Panama-City).

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen/kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

Dit jaar is de reis in samenwerking met de Danish Arts Agency, het Noorse OCA en het Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd.

Curatoren en beschouwers en beeldend kunstenaars konden zich aanmelden voor de reis. Het Mondriaan Fonds heeft 2 kunstenaars en 4 curatoren en kunstbeschouwers geselecteerd om aan de reis deel te nemen, dit zijn:

  • Arash Fakim (kunstenaar)
  • Eugenie Boon (kunstenaar)
  • Heske te Cate (directeur Nest, Den Haag)
  • Rita Ouédraogo (curator Buro Stedelijk, Amsterdam)
  • Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg)
  • Valentijn Byvanck (directeur Marres, Maastricht)

Blog

De deelnemers van de reis hielden dagelijks een blog bij over hun ervaringen.