Mogelijk gemaakt

Restauratie van de laatst overgebleven Enschedese tram

Motorrijtuig 1 van de Twentsche Elektrische Tram (TET 1). De tram reed onder meer door de Gronausestraat. Foto: Guus Ferée

Restauratie van de laatst overgebleven Enschedese tram

Tramweg Stichting
Regeling: Restauratie Mobiel Erfgoed Jaar van toekenning: 2021

 

De Tramweg Stichting ontvangt een bijdrage voor de restauratie van motorrijtuig 1 van de Twentsche Elektrische Tram (TET 1). De motorwagen reed tussen 1908 en 1933 van Enschede naar de grens in Glanerbrug. Na 1933 ging het bedrijf verder als busmaatschappij. Vrijwel alle wagenbakken zijn gesloopt en enkelen werden verkocht aan particulieren. Deze TET 1 bleef als enige over en is daarmee de laatste Enschedese tram én de laatst overgebleven tram van de Haage fabrikant Pennock.

Motorrijtuig 1 van de Twentsche Elektrische Tram (TET 1).

Sinds 2016 is de TET 1 in het beheer van de Tramweg Stichting en maakt deze deel uit van het Nederlandse mobiele erfgoed. Na een rustperiode van ruim 80 jaar, wil de Tramweg Stichting de wagenbak weer rijklaar maken. De tram representeert namelijk een belangrijke fase in de ontwikkeling van de Nederlandse elektrische tram.

Het plan is om het toestel na de restauratie zichtbaar te maken op diverse locaties in Nederland, zoals bij het Openluchtmuseum.