Mogelijk gemaakt

Restauratie van het interieur van de Portugese Synagoge

Het interieur van de Portugese Synagoge.

Restauratie van het interieur van de Portugese Synagoge

Stichting CEPIG
Regeling: Beschermd Cultuurgoed Jaar van toekenning: 2021

Stichting CEPIG restaureert het interieur van de Portugese synagoge. Lang was het de grootste synagoge ter wereld. De synagoge wordt gekenmerkt door het 17e-eeuwse interieur met vele koperen kandelaars en kroonluchters. Als het donker is, wordt de zaal verlicht door honderden kaarsen.

Het gebouw wordt, sinds de bouw in 1675, nog altijd gebruikt als gebedshuis. De synagoge was daarom hoognodig toe aan restauratie. Het betreft een meerjarenplan. Interieuronderdelen van hout, koper en goudleer zullen de komende jaren worden gerestaureerd. Daarbij worden ook leerling-restaurateurs betrokken.

Vanwege de lange gebruikstraditie is er gekozen voor ‘conserverend restaureren’; er zullen onderdelen vervangen en gerepareerd worden, maar niet teruggebracht worden naar de oorspronkelijke staat.

Restauratiewerkzaamheden Portugese Synagoge

De stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente (CEPIG) beheert de Portugese Synagoge en werkt samen met Joods historisch Museum, dat onderdeel is van het Joods Cultureel Kwartier. Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit 5 museale organisaties, waaronder de Portugese Synagoge, die samen een bijzonder beeld willen geven van de joodse cultuur en het belang hiervan in de samenleving.