Mogelijk gemaakt

Rijksmuseum Amsterdam – Jacob Vosmaer

Jacob Vosmaer, Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis, 1613, Rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam – Jacob Vosmaer

Rijksmuseum Amsterdam Jacob Vosmaer Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2019

Vanaf 1 juni 2020 presenteert het Rijksmuseum een nieuwe aanwinst op de Eregalerij: Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis (1613) van de 17e-eeuwse schilder Jacob Vosmaer. Door deze aanwinst is het museum voor het eerst in staat om op het hoogste niveau een schilderij te tonen dat aan de wieg stond van het genre van het bloemstilleven. Op cultuurhistorisch vlak valt er veel te ontdekken aan het werk, en ook educatief zal het een interessante rol kunnen vervullen. Het is daarmee een belangrijke aanwinst voor de Collectie Nederland.

Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum: ‘Dankzij de overweldigende steun van fondsen en particuliere schenkers gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om op de Eregalerij het bloemstilleven op hoogste niveau te kunnen tonen. Nederland is beroemd om zijn bloemen en ik vind het fantastisch dat we de aanwinst nu met iedereen kunnen delen.’

Eind vorig jaar heeft het museum het werk uit particulier bezit kunnen verwerven, dankzij een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds, en steun van het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij, de Rijksmuseum International Circle en een particuliere schenker.

Bedrag: €664.000