Mogelijk gemaakt

Rijksmuseum Amsterdam koopt topcollectie Meissen-porselein terug op veiling met steun van het Mondriaan Fonds

Servies met het wapen van de familie Morosini, Meissen, 1731.

Rijksmuseum Amsterdam koopt topcollectie Meissen-porselein terug op veiling met steun van het Mondriaan Fonds

Rijksmuseum Amsterdam
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2021 Bedrag: € 812.254

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft in september 2021 bij Sotheby´s New York een groot deel van een belangrijke collectie Meissen-porselein kunnen kopen, waaronder de 2 hoogtepunten: een klok en koffie- en theeservies. Het gaat om een deel van de Meissen-verzameling van het Joods-Duitse echtpaar Franz en Margarethe Oppenheimer, dat zich sinds 1952 in het Rijksmuseum bevond en behoort tot een van de belangrijkste verzamelingen Meissen ter wereld. De verzameling Oppenheimer werd in 2019 gerestitueerd aan de erfgenamen.

Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum Amsterdam: “Het is belangrijk dat op deze manier wordt bijgedragen aan rechtsherstel aan de nabestaanden van de familie Oppenheimer. Het is fantastisch dat we zo’n groot deel van deze topcollectie Meissen-porselein kunnen verwerven en blijvend kunnen laten zien. Het stelt ons bovendien nu in staat in het museum aandacht te besteden aan het persoonlijke verhaal van dit echtpaar en de lotgevallen van hun collectie in en na de Tweede Wereldoorlog. Wij zijn de begunstigers bijzonder dankbaar dat zij dit mogelijk hebben gemaakt.“

Klokkast met Arachne en Athene, Meissen, 1727.
Klokkast met Arachne en Athene, Meissen, 1727.

De aankoop was mogelijk dankzij steun van het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en een particuliere schenker via het Rijksmuseum Fonds.