Mogelijk gemaakt

Rijksmuseum Twenthe koopt ‘Het weefsel der mensheid’ van Carlijn Kingma

Carlijn Kingma, Het weefsel der mensheid, 2019-2020

Rijksmuseum Twenthe koopt ‘Het weefsel der mensheid’ van Carlijn Kingma

Rijksmuseum Twenthe Carlijn Kingma
Regeling: Collectieprogramma’s Jaar van toekenning: 2020

Rijksmuseum Twenthe heeft de tekening Het weefsel der mensheid van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma verworven. Het weefsel der mensheid is het nieuwste werk van Kingma en is te zien in de tentoonstelling Architectuur van het onzichtbare.

In Het weefsel der mensheid beschouwt Kingma de geschiedenis van de mensheid als het weven en ontrafelen van sociale netwerken en structuren. Het weefsel der mensheid is daarmee een verhaal over de waarde van samenwerking bij het koersen naar een duurzame en inclusieve toekomst.

De kaarten vol metaforen en symboliek nodigen uit tot verwondering over en verdieping in sociaal-politieke geschiedenissen, menselijke ambities en de grote ideeën van vroeger en nu. Kingma gebruikt de metaforische taal van de architectuur om haar denkwerelden mee te bouwen: torens en tunnels, pleinen en silo’s, bruggen en doolhoven.

Voor al haar kaarten werkt Kingma intensief samen met schrijvers, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Het weefsel der mensheid is ontstaan in nauwe samenwerking met historicus Rutger Bregman en is mede geïnspireerd op zijn boek De meeste mensen deugen. Met journalistiek platform De Correspondent ontwikkelde Kingma een speciale website waarop zij de bezoeker meeneemt op een exclusieve tour door dit werk.