Mogelijk gemaakt

Schepen in een storm, 1618/1622

Schepen in een storm, 1618/1622

Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem Jan Porcellis Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2017

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem heeft het schilderij Schepen in een storm aangekocht, een vroeg en goed bewaard zeegezicht van Jan Porcellis uit ca. 1618/1622. Porcellis (Gent, 1584 – 1632) was een van de meest gevierde marineschilders in de zeventiende eeuw. Hij bracht een omwenteling in het schilderen van zeegezichten teweeg – juist in zijn Haarlemse periode waar hij zich rond 1622 vestigde. Het schilderij Schepen in een storm is naturalistischer en dynamischer dan de schilderijen van een eerdere generatie zeeschilders als Hendrick Vroom. Porcellis introduceerde samenhang: hij toonde schepen in perspectivisch overtuigende verhouding tot elkaar, vermengde zijn kleuren en sorteerde daarmee een overtuigend ruimtelijk effect.

Binnen de Collectie Nederland bezitten het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, de Lakenhal en het Haagse Mauritshuis werken van Porcellis die allen rond 1630 dateren. Schepen in een storm is ongeveer een decennium eerder te dateren en vormt daarmee een significant vroeger schakelpunt binnen de Nederlandse maritieme schilderkunst.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe. “Zonder de bijdrage van het Mondriaan Fonds was het ons niet gelukt om deze uitzonderlijke Porcellis, die een hiaat in onze collectie vult, aan te kopen. Voor het museumpubliek zal straks eens te meer te zien zijn dat Haarlem in het begin van de Gouden Eeuw het epicentrum was van vernieuwingen in de schilderkunst.” Aldus Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 250.000