Mogelijk gemaakt

Shabti van Nubische koning verworven door het Allard Pierson

Shabti van Senkamanisken. Foto: Allard Pierson

Shabti van Nubische koning verworven door het Allard Pierson

Allard Pierson Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2021 Bedrag: € 57.884

Het Allard Pierson in Amsterdam heeft een shabti (grafbeeld) van de Nubische koning Senkamanisken verworven. Het serpentijnstenen beeldje dateert uit de periode 643-623 voor Christus, is 17 cm hoog en een van de fraaiere beelden uit het graf van Senkamanisken te Noeri (Soedan).

Oudheden die aantoonbaar te herleiden zijn tot de plek waar ze hun oorspronkelijk functie hebben vervuld (in dit geval een koninklijke piramide) komen zeer zelden op de kunstmarkt. Er bevond zich nog geen shabti van Senkamanisken in een Nederlandse openbare collectie. Deze shabti is van uitzonderlijke artistieke kwaliteit en vormt een zeer belangrijke aanvulling op de verzameling van het Allard Pierson. Het beeldje illustreert allerlei dwarsverbanden tussen de culturen van het oude Nabije Oosten, Egypte en de Klassieke Wereld. De familie van Senkamanisken’s grootvader veroverde Egypte, leverde strijd tegen de Assyriërs en verloor later opnieuw terrein aan de Egyptische farao’s. Dit grafbeeld maakt het mogelijk de Nubische cultuur en identiteit in het museum voor het voetlicht te brengen.

Wim Hupperetz, directeur Allard Pierson:

“Het is geweldig dat wij dankzij het Mondriaan Fonds, onze Vriendenvereniging, het Amsterdams Universiteitsfonds en het Fonds Asklepios in staat waren dit beeldje te verwerven. De shabti van Senkamanisken belichaamt de verbondenheid van de Egyptische en de Nubische culturen. Hij is een van de topstukken in Van Nijl tot Amstel en geeft letterlijk een gezicht aan de Nubische collectie.”

De shabti is in het Allard Pierson te bekijken.