Mogelijk gemaakt

Stedelijk Museum Alkmaar bemachtigt meesterwerk van Emanuel de Witte: “Droom wordt werkelijkheid”

Emanuel de Witte, Interieur van een gefantaseerde katholieke kerk, ca. 1670-1680, olieverf op doek.

Stedelijk Museum Alkmaar bemachtigt meesterwerk van Emanuel de Witte: “Droom wordt werkelijkheid”

Stedelijk Museum Alkmaar Emanuel de Witte Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2021 Bedrag: € 500.000

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft het grootste schilderij van Emanuel de Witte verworven: een indrukwekkend gezicht van een gefantaseerde katholieke kerk (1616/1617-1691/1692). Emanuel de Witte is één van de bekendste 17e-eeuwse Nederlandse architectuurschilders en is geboren en getogen in Alkmaar. Tot voor kort had het museum geen werk van deze meester in de collectie, maar daar is nu verandering in gekomen.

“Dit is een geweldige aanwinst voor Stedelijk Museum Alkmaar. Iedereen die voor dit schilderij staat wordt betoverd door de verhalen en de geweldige licht- en ruimtewerking die De Witte in dit werk heeft gecreëerd. Het idee dat we huidige en toekomstige generaties bezoekers voor altijd kunnen laten zien wat een prachtig werk deze belangrijke 17e-eeuwse Alkmaarse kunstenaar heeft voortgebracht, vervult ons met trots. Wij zijn de ondersteunende fondsen zeer dankbaar, maar zeker ook de particulieren en bedrijven die met hun bijdragen laten zien hoe zeer de kunst en cultuurhistorie van stad en de regio hen aan het hart gaat.” aldus directeur Patrick van Mil.

Tot en met 24 januari 2022 is de nieuwe aanwinst te zien in een speciaal ingerichte zaal. Daarna krijgt het schilderij een plek binnen de permanente presentatie van het museum.

Het kerkinterieur (circa 1675) van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte (ca. 1616- ca.1691) dat door het Stedelijk Museum Alkmaar is verworven.

Dankzij o.a. de steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en vele bijdragen van particulieren en bedrijven uit de regio kon de aankoop gedaan worden.