Mogelijk gemaakt

Stedelijk Museum Schiedam verwerft 26 werken van 9 Curaçaose kunstenaars

Serana Angelista, Paradox Paradise, 2016. Foto: Tom Haartsen

Stedelijk Museum Schiedam verwerft 26 werken van 9 Curaçaose kunstenaars

Stedelijk Museum Schiedam
Regeling: Collectieprogramma’s Jaar van toekenning: 2023

Stedelijk Museum Schiedam voegt maar liefst 26 kunstwerken toe aan de collectie van 9 kunstenaars die in Curaçao wonen en werken of daar hun wortels hebben. In Nederlandse collecties, waaronder ook die van het Stedelijk Museum Schiedam, is lang weinig tot geen aandacht geweest voor kunstenaars uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Met deze aankoop wil het Stedelijk Museum Schiedam kunst met Curaçaose invloeden een stevigere positie geven in de eigen collectie.

Aangekocht zijn de serie collagetechniek Paradox Paradise (2016) van Serana Angelista, het schilderij WE OK (2023) van David Bade, 2 sculpturen uit de serie Hende Di Un Isla Inutíl (2023) van Carlos Blaaker, 2 schilderijen van Eugenie Boon: E ta sintá den e konchá (2023) en Barika yen kurason kententu (2023), de keramieken installatie Inner Circle (2019) van Avantia Damberg, de sculptuur The auto Self-portrait of culture (2017) van Tirzo Martha, de collage Untitled (2020) van Shertise Solano, de fotoserie Hend’i mundu (2023) van Tarona en 5 werken uit de fotoserie New Suns (2020) van Gilleam Trapenberg.

De hedendaagse makers tonen in de werken hun perspectief op het eiland.  Zo reflecteren de werken van Eugenie Boon, Avantia Damberg en Tirzo Martha op de complexe koloniale geschiedenis van Curaçao en hoe die doorwerkt in het heden. Anderen, zoals Carlos Blaaker en David Bade, richten zich juist op de huidige bewoners van Curaçao. De persoonlijke band met het eiland waar hun wortels liggen, wordt belicht door Gilleam Trapenberg, Shertise Solano, Serana Angelista en Tarona.

De aanwinsten, die volledig mogelijk zijn gemaakt dankzij de regeling Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds, zijn te zien in de tentoonstellingen Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao (tot en met 3 september 2023) en Hend’i mundu / Mens van de aarde (tot en met 1 oktober 2023).