Mogelijk gemaakt

Tal, 1999

Neo Rauch, Tal, 1999, olieverf op doek 200 x 250 cm, collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe. Verworven met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds), het Mondriaan Fonds en VSBfonds. © Neo Rauch c/o Pictoright Amsterdam 2018

Tal, 1999

Museum de Fundatie Neo Rauch Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2019

Museum de Fundatie heeft een hoofdwerk uit het vroege oeuvre van Neo Rauch (Leipzig 1960) gekocht. Het schilderij Tal stamt uit 1999, het jaar waarin Neo Rauch zijn internationale doorbraak beleefde.

Neo Rauch nam in februari 1999 deel aan de fameuze ‘Armory Show’ in New York en werd opgemerkt door Roberta Smith, recensent van de New York Times. Zijn deelname aan de fair markeert het scharniermoment van Rauchs carrière, tot dan toe was hij voornamelijk in Duitsland bekend en nu kregen Amerikaanse musea en verzamelaars hem in het vizier. Via de Verenigde Staten brak hij ook door in Europa waar hij in 2002 de Vincent Award kreeg, gevolgd door een reeks belangrijke solotentoonstellingen. Bij het artikel in New York Times stond een werk van Neo Rauch afgebeeld dat te zien was tijdens de Armory Show. Dit schilderij uit 1999 heeft ook de titel Tal, maar is kleiner dan het schilderij met dezelfde titel uit hetzelfde jaar, dat Museum de Fundatie nu heeft verworven.

Tal maakte in het voorjaar van 2018 deel uit van de tentoonstelling Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017, waarmee de Fundatie 88.000 bezoekers naar Zwolle trok. Na de tentoonstelling werden drie schilderijen in bruikleen gegeven aan het museum (Neujahr door collectie Broere Charitable Foundation, Der Lehrling door Arthouse en Tal) en kreeg het museum twee grafische werken geschonken (Zeiger en Schilfer). Met de eerdere aankoop van Gewitterfront biedt de Fundatie nu een brede en verdiepende blik op het werk van Rauch over de periode van 1999 tot 2017. Daarmee heeft het museum een uniek ensemble van Neo Rauch in huis, niet alleen voor Nederland, maar ook internationaal.

“Museum de Fundatie heeft hiermee een fantastische en internationaal unieke vaste presentatie van één van de belangrijkste schilders van nu binnen zijn muren en wij zijn de deelnemers van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en haar Titus Fonds en het Mondriaan Fonds uiterst dankbaar voor deze verrijking van de collectie van het museum en dus van de Collectie Nederland”, aldus Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie.

Bijdrage Mondriaan Fonds: €150.000