Mogelijk gemaakt

The Hoodie

Selectie van met behulp van kunstmatige intelligentie gegenereerde beelden uit het werk in opdracht 'The Hoodie' van Bogomir Doringer, Opdrachtgever Het Nieuwe Instituut, 2019.

The Hoodie

Het Nieuwe Instituut Bogomir Doringer Bekijk de website
Regeling: Kunst Opdracht Jaar van toekenning: 2019 Bedrag: € 14.000

Het Nieuwe Instituut ontving een bijdrage voor een opdracht aan Bogomir Doringer in het kader van The Hoodie, een tentoonstelling die wordt samengesteld door de Britse schrijver en curator Lou Stoppard. De tentoonstelling staat stil bij het gelijknamige kledingstuk en onderzoekt de sociaalpolitieke en (sub)culturele betekenissen ervan. Onderwerpen zijn ongelijkheid, surveillance, privacy en gender.

In een reeks video-essays in de tentoonstelling en een online bijdrage maakt Bogomir Doringer een collage van eigen nieuwe beelden, bestaande journalistieke of documentaire footage en legendarische momenten uit de populaire digitale cultuur waarin hoodies een rol spelen.

Een deel van de installatie kwam tot stand met behulp van een machinelearning-netwerk dat nieuwe data kan voortbrengen. Voor de tentoonstelling werden 50.000 afbeeldingen van hoodies gebruikt om deze kunstmatige intelligentie te trainen in het genereren van nieuwe ‘hoodie-beelden’.