Mogelijk gemaakt

Universitaire Bibliotheken Leiden verwerft collectie Steef Zoetmulder

Universitaire Bibliotheken Leiden verwerft collectie Steef Zoetmulder

Universitaire Bibliotheken Leiden Steef Zoetmulder
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2023 Bedrag: € 20.000

Fotograaf Steef Zoetmulder is een van de sleutelfiguren in de naoorlogse Nederlandse kunstfotografie. De fotograaf staat bekend om zijn bijzondere lichtval en de manier waarop hij structuren en patronen in ons dagelijks leven uitlichtte via onverwachtse invalshoeken of uitsnedes. Met steun van onder andere het Mondriaan Fonds kon de Universitaire Bibliotheken Leiden de kerncollectie van de fotograaf aankopen.

Steef Zoetmulder groeide op toen de grondslagen van de Nieuwe Fotografie werden gelegd. Dit was fotografie waarin de artistieke wijze waarop een fotograaf de realiteit verbeeldde, belangrijker was dan het overbrengen van documentaire inhoud of een verhaal. De stroming had in de jaren ‘50 een belangrijk centrum in Den Haag en in Leiden.

50 ‘vintage prints’

De aankoop bestaat onder andere uit een kwaliteitsselectie van 50 ‘vintage prints’. Dit zijn afdrukken die door de kunstenaar gemaakt zijn in de tijd dat de foto-opname tot stand kwam. Daarnaast ontvangt de bibliotheek honderden schetsen, tentoonstellings- en archiefafdrukken en mappen met contactafdrukken van zijn negatieven. Ook omvat de aankoop een uitgebreide onderzoekscollectie van het archief van de fotograaf.

Voor zover de geschiedenis van de Nederlandse kunstfotografie is gecollectioneerd en beschreven, is dat voornamelijk gebeurd aan de Leidse universiteit en het Prentenkabinet. De aankoop is een rijke aanvulling op de collectie naoorlogse Nederlandse kunstfotografie in de Leidse fotocollectie. Sinds het Prentenkabinet als instituut werd opgeheven en de collecties werden ondergebracht bij de Universitaire Bibliotheken Leiden, vormt de bibliotheek een kenniscentrum voor fotografie.

Ook de Vereniging Rembrandt en de Vrienden van Universitaire Bibliotheken Leiden droegen bij aan de aankoop.