Mogelijk gemaakt

Wafrica kimono’s

Wafrica kimono’s

Museum Volkenkunde Serge Mouangue Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2017

Museum Volkenkunde heeft twee kimono’s aangekocht van Wafrica, een collectie van de Kameroense ontwerper Serge Mouangue. De eerste kimono is gemaakt van kente, een traditionele stof uit Ghana en Togo, en werd geweven in samenwerking met handwevers in Tokyo. De tweede heeft een waxpint afkomstig van Vlisco, een Nederlands bedrijf dat haar stoffen al meer dan honderd jaar in West-Afrika afzet. De stoffen van Vlisco spelen een belangrijke rol in de West-Afrikaanse cultuur en worden nauw geassocieerd met een Afrikaanse identiteit. Niet alleen geven ze een beeld van het Nederlands industrieel ontwerp en de Nederlands-Afrikaanse handelscontacten, maar tevens bepalen deze stoffen (en hun goedkopere reproducties) het straatbeeld van grote delen van West- en Centraal Afrika. Het museum kan dit verhaal over de achtergrond van Vlisco aan de hand van de collectie vertellen.

Directeur Stijn Schoonderwoerd: “Een belangrijke verwerving voor de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, deze kimono’s, die we zonder de financiële steun van het Mondriaan Fonds niet hadden kunnen realiseren. Het allermooiste is dat we ze meteen kunnen tonen: één in de COOL JAPAN tentoonstelling en de ander in de tentoonstelling Fashion Cities Africa, die in oktober in het Tropenmuseum opent.”

De twee kimono’s uit de Wafrica reeks lokken discussies uit over authenticiteit, interculturele uitwisseling en auteurschap. De aankoop betekent daarnaast een interessante hedendaagse toevoeging aan de historische kimono’s in de Collectie Nederland en ondersteunt de bijzondere rol die het museum speelt binnen het nationale platform Modemuze.

Bijdrage Mondriaan Fonds: €15.090