Mogelijk gemaakt

Werken van Lee Bontecou

Werken van Lee Bontecou

Gemeentemuseum Den Haag Lee Bontecou Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar: 2017

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft verschillende werken van de Amerikaanse kunstenaar Lee Bontecou aangekocht. Het gaat om drie tekeningen en twee sculpturen, waaronder de hangende sculptuur Suspended (1996). In 2010 kocht het Gemeentemuseum reeds haar reliëf Untitled (1960). Zo ontstond de wens deze aankoop te kunnen laten zien in de context van haar rijke oeuvre.

De recente aankoop sluit aan bij een solotentoonstelling die het museum begin 2017 van haar toonde. Uit waardering voor de investering van het Gemeentemuseum heeft Bontecou ingestemd met de aankopen. Ze heeft daarnaast een schenking aan het museum gedaan van twee schetsboeken en een wandvullende installatie van maar liefst 57 tekeningen uit de periode 1960-2011.

Bijzonder is de tactiliteit van de werken en de technische beheersing van de kunstenaar. De werken vormen een aanvulling op de Collectie Nederland en de collectie van het museum. De aanwinst past binnen het beleid dat het Gemeentemuseum hanteert, gericht op aankopen van werk van internationale kunstenaars van na 1960. Naast het werk van Bontecou deed het museum al eerder aankopen van outsiders in de Amerikaanse kunst, die niet passen in de canon die de beeldvorming over die periode is gaan bepalen. Omdat vrouwelijke kunstenaars doorgaans onderbelicht blijven in de kunstgeschiedenis maakt met name de schenking van de kunstenaar deze grote collectieaankoop bijzonder. De werken zullen in wisselende samenstelling deel uitmaken van de collectiepresentatie.

Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag): “De verwerving bestaat uit maar liefst twee sculpturen, verschillende tekeningen en schetsboeken en een wandvullende installatie van tekeningen. Omdat Bontecou slechts beperkt vertegenwoordigd is in Nederlandse collecties is dit niet alleen een belangrijke aanwinst voor het Gemeentemuseum, maar voor de gehele Collectie Nederland. We zijn de kunstenaar zelf, maar ook de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij die deze verwerving steunen daarom zeer dankbaar.”