Mogelijk gemaakt

Farewell to Washington Square (Self-Portrait), 1972

Paul Thek, Farewell to Washington Square (Self-Portrait), 1972, Gemeentemuseum Den Haag.

Farewell to Washington Square (Self-Portrait), 1972

Gemeentemuseum Den haag Paul Thek Bekijk de website
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2019

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een zelfportret van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek (1933-1988) verworven, getiteld Farewell to Washington Square (Self-Portrait) uit 1972. Met de nieuwe aanwinst heeft het museum drie bijzondere werken van Thek in huis.

De schilderijen, sculpturen en tekeningen van Paul Thek zijn vaak emotioneel beladen, persoonlijk en spiritueel. Thema’s als seksualiteit en de twijfel aan technologische vooruitgang spelen een belangrijke rol. Het is bovendien een belangrijke aanvulling op de andere twee werken van Thek in de collectie van het museum. In 2012 verwierf Gemeentemuseum Den Haag met de hulp van onder andere het Mondriaan Fonds een geschilderd drieluik (Zonder Titel, 1971) en in 2014 werd een sculptuur (Untitled, 1965-1966) aangekocht. De nieuwe aankoop is in lijn met het streven om internationale kunstenaars uit de periode 1960-1980 een podium te bieden, die niet of nauwelijks in Nederlandse museumcollecties zijn vertegenwoordigd.

Directeur Benno Tempel: ‘Het is niet vanzelfsprekend dat Paul Thek met drie topstukken in een museumcollectie is vertegenwoordigd. Thek is lang genegeerd, omdat zijn werk niet past binnen de grote kunststromingen uit zijn tijd. Dankzij de ruimhartige steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds kunnen wij nu een completer beeld scheppen en de invloed van Theks mythische, symbolisch getinte kunst op nieuwe generaties kunstenaars als Mike Kelly, Damien Hirst en Jonathan Meese. De aankoop staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van ons internationaal gerichte verzamelbeleid. Ik ben ongelooflijk dankbaar en trots dat wij keer op keer steun mogen ontvangen van de grote fondsen en zo de Collectie Nederland verder kunnen verrijken.’

Farewell to Washington Square (Self-Portrait) is te zien in de permanente tentoonstelling Ontdek het moderne.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 275.000