nieuws

Mondriaan Fonds

30 november 2017

Levendige Collectie Nederland - een special over aankopen

 
 
Van een Afrikaanse olifant tot een werk van Tino Sehgal: een vitale Collectie Nederland is een schatkamer voor huidig en toekomstig publiek. Het Mondriaan Fonds draagt vanaf 1994 tot nu bij aan waardevolle aankopen op alle collectiegebieden: van hedendaagse kunst en nijverheid tot oude historische handschriften en natuurhistorische collecties. In deze nieuwsbrief een aantal recente aanwinsten die de rijkdom en de verscheidenheid zichtbaar maken van verwervingen met publiek geld.

‘This Variation’ van Tino Sehgal aangekocht door Stedelijk Museum

 
 
'Hoe moet je als museum een werk aankopen als onderdeel van dit werk is dat er niets van wordt vastgelegd?' Voor dat lastige probleem stond het Stedelijk Museum toen het dit jaar ‘This Variation’ kocht van Tino Sehgal. Birgit Donker schreef een blog over recente aanwinsten van musea en andere erfgoedinstellingen waaronder de nieuwste aanwinst van het Stedelijk.
Lees meer...

Anne Frank Stichting verwerft poëziealbum met versje Anne Frank

 
 
Anne Frank Stichting heeft een poëziealbum aangekocht met een versje van Anne Frank. Het versje is opgeschreven als een woordgrapje waarbij de nummering van de versregels de juiste versie aangeeft. Garance Reus-Deelder (zakelijk directeur Anne Frank Stichting): ‘Deze in het licht van de geschiedenis emotioneel beladen tekst sluit naadloos aan bij de missie van de Anne Frank Stichting om Anne Franks levensverhaal onder de aandacht van een wereldwijd publiek te brengen. Het tonen van dit album zal helpen om te ervaren dat Anne een gewoon meisje was, dat volop in het leven stond voordat zij moest onderduiken en de Joodse bevolking werd vervolgd en vermoord.’
Lees meer...

Aankoop Afrikaanse olifant Kito door Naturalis

 
 
Edwin van Huis (directeur Naturalis): ‘Een Afrikaanse olifant is een onmisbaar topstuk in een natuurhistorisch museum. Dankzij het Mondriaan Fonds kan Naturalis aan zijn publiek straks weer een prachtige Afrikaanse olifant laten zien. Naturalis heeft natuurlijk wel een olifant in de collectie, een bijzonder, historisch exemplaar uit Zuid-Afrika, verzameld in 1835. Deze is echter zo fragiel dat hij niet meer tentoongesteld kan worden. Toen in Tsjechië deze olifant in de dierentuin overleed ontstond een zeldzame kans om een prachtig exemplaar te verwerven.’ Vanaf voorjaar 2019 krijgt de olifant een prominente rol in de nieuwe opstelling van Naturalis in Leiden.
Lees meer...

Vier musea verwerven samen de Collectie Krekel

 
 
Het Nederlands Zilvermuseum heeft samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en het Drents Museum een belangrijke particuliere zilververzameling aangekocht, de Collectie Krekel. De complete verzameling bestaat uit ongeveer 140 stukken en bevat representatieve voorbeelden van toonaangevende ontwerpers, zilversmeden en fabrikanten uit de periode 1880-1940. De collectie heeft een grote cultuurhistorische waarde, mede door het onderzoek en de publicaties van Annelies Krekel en door de aanwezigheid van archiefmateriaal in het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.
Lees meer...

Zeldzame behangselreeks voor Dordrechts Museum

 
 
Het Dordrechts Museum heeft de zeldzame behangselreeks ‘Il pastor fido’ (de trouwe herder) van Aert Schouman (1710-1792) opgenomen in de collectie. Dankzij crowdfunding en giften van fondsen, waaronder het Mondriaan Fonds, is de kamerbeschildering blijvend teruggekeerd naar Dordrecht en openbaar kunstbezit geworden. Kunsthistoricus Charles Dumas over de kunst- en cultuurhistorische waarde: ‘Dit is dan ook de enige die compleet bewaard is gebleven. Door de lichte kleuren en door de losse uitvoering kan dit ensemble tot de mooiste binnen Schoumans oeuvre worden gerekend en ook tot het beste wat de decoratieve Nederlandse schilderkunst in de 18de eeuw heeft voortgebracht.’
Lees meer…

Mogelijk gemaakt door…

 
 
En dit is nog maar een kleine selectie van alle aankopen van de laatste tijd. De website Aanwinsten toont alle aankopen die met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds hebben plaatsgevonden.
Lees meer…


Bekijk de online versie
Uitschrijven
Aanpassen profiel

 

Mondriaan Fonds

Postbus 773

1000 AT Amsterdam

 

Bezoekersadres

Brouwersgracht 276

1013 HG Amsterdam

 

tel: 020 523 15 23

info@mondriaanfonds.nl
www.mondriaanfonds.nl