Opdrachten

RURBAN. Landscapes on the move: photography masterclass. RURBAN. Landscapes on the move: photography masterclass.

2018
RURBAN. Landscapes on the move
Opdrachtgever: Werner Mantz Stichting, Geleen
Kunstenaar(s): Eva Pel, Gladys Zeevaarders, Junsheng Zhou, Luuk Smits, Paolo Patelli en Yvon Ariese

De Werner Mantz Stichting in Geleen heeft via een masterclass een opdracht verstrekt aan tien fotografen, ontwerpers en beeldende kunstenaars, met als onderwerp het veranderende rurale en urbane landschap van Keulen tot Maastricht. Zes van de geselecteerden zijn Nederlandse kunstenaars: Eva Pel, Gladys Zeevaarders, Junsheng Zhou, Luuk Smits, Paolo Patelli en Yvon Ariese. De bedoeling is om de landschappen vast te leggen in het ongrijpbare moment van hun transities en het project wil de specifieke transformatieprocessen van stad en land in de Euregio Maas-Rijn belichten.

Het werk van de Keuls-Maastrichtse fotograaf Werner Mantz is zowel inspiratiebron als uitgangspunt. Hij fotografeerde in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw het opkomende industriële landschap en het natuurlijke landschap dat daarbij verloren ging.

In juni 2019 zal in de Van Eyck Academie een tentoonstelling te zien zijn van de tien makers. Voor het werk van Eva Pel, Gladys Zeevaarders, Junsheng Zhou, Luuk Smits, Paolo Patelli en Yvon Ariese wordt een Bijdrage Opdrachtgeverschap toegekend.

Bijdrage Mondriaan Fonds: € 12.000

website