We zijn onze website aan het vernieuwen. Het kan zijn dat sommige functies nog niet optimaal werken of dat je informatie mist. We zijn er mee bezig. Als je iets niet kunt vinden laat het ons weten via ln.sdnofnaairdnom@eitacinummoc.

Wie we zijn & wat we doen

Prospects 2020. Foto: Mark Niedermann Photography.

Wie we zijn

Wij zijn het Mondriaan Fonds, financier en aanjager van de beeldende kunst- en erfgoedsector in Nederland. Met zo’n 55 betrokken collega’s, een aantal regiomakelaars en een constant wisselende poule van ongeveer 70 adviseurs uit het veld zorgen we ervoor dat je subsidieaanvraag zorgvuldig verwerkt wordt en organiseren we uiteenlopende activiteiten.

Eén van de 6 Rijkscultuurfondsen

Het Mondriaan Fonds is één van de 6 Rijkscultuurfondsen van Nederland. Naast ons fonds voor beeldende kunst en erfgoed is er het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Een groot deel van de rijksbijdragen voor kunst en cultuur is bij deze fondsen belegd, in aanvulling op de basisinfrastructuur (BIS) die rechtstreeks onder verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Met onze inhoudelijke kennis zijn we als fondsen aangewezen uitvoerder en op ons vakgebied ook belangrijk initiatiefnemer en beleidsvoorbereider.

Fusie

Het Mondriaan Fonds komt voort uit de fusie van het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting op 31 december 2011.

Prix de Rome 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Bas Czerwinski

Prospects & Concepts 2020 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

Prix de Rome 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Bas Czerwinski

KunstKoop. Foto: Johan Nieuwenhuize.

Prospects & Concepts 2020 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

Prospects & Concepts 2020 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

Venice Biënnale. Foto: Simone Ferraro.

Wat we doen

Het Mondriaan Fonds is het stimuleringsfonds voor de beeldende kunst en erfgoed. We verstrekken subsidies. Per jaar investeren we namens het ministerie van OCW ongeveer 30 miljoen euro in honderden activiteiten, projecten en programma’s van bijna 1000 aanvragers. Met ongeveer 50 betrokken collega’s en een steeds wisselende poule van adviseurs uit het veld verwerken we jaarlijks meer dan 2500 aanvragen en dragen we continue zorg voor een stevige en representatieve beeldende kunst- en erfgoedsector.

Stimuleren

We dragen bij aan de plannen van kunstenaars, curatoren en de realisatie van projecten en activiteiten van musea en andere erfgoedinstellingen, kunstpodia, archieven, galeries en opdrachtgevers in binnen- en buitenland. We zorgen voor ondersteuning, doorstroming, vernieuwing, talentontwikkeling en zoeken actief naar verbinding met het publiek en alle regio’s van het koninkrijk. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending van de Biënnale van Venetië, organiseren we de Prix de Rome, de talent-tentoonstelling Prospects tijdens Art Rotterdam en zorgen we voor internationale uitwisseling in de vorm van georganiseerde reizen en een actief bezoekersprogramma. We stimuleren het doen van onderzoek en het schrijven van essays. We financieren, naast de Prix de Rome, verschillende talentprijzen: Archeologietalent, Erfgoedtalent, Museumtalent en Monumententalent, de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.

Ontwikkelen, verbinden, presenteren

In het beleidsplan beschrijven we waar het fonds zich de komende vier jaar op richt.
Onder de titel ‘Buiten de Perken’ werkt het Mondriaan Fonds in de jaren 2021-2024 aan ontwikkeling, verbinding en presentatie. In aansluiting op de uitgangspuntenbrief van minister Ingrid van Engelshoven voor het cultuurbeleid ‘21-‘24 zet het Mondriaan Fonds in op verbreding en vernieuwing, met uitgesproken aandacht voor en toepassing van de Fair Practice Code, de Governance Code Cultuur en de Code Culturele Diversiteit. Als eerlijke afspiegeling van de samenleving wil het fonds een rijke diverse en inclusieve kunst- en erfgoedsector stimuleren.  Dat is één van de belangrijkste punten in het beleid. Het fonds wil behouden wat van waarde is en ruimte bieden aan nieuwe kanten van kunst en erfgoed, aan nieuwe verhalen en nieuwe waarden.

Versterken

Al onze bijdragen moeten beeldende kunst en cultureel erfgoed uit Nederland in binnen- en buitenland versterken. Het kan gaan om een kunstenaar die nieuw werk ontwikkelt of een samenwerking met een museum aangaat; om een galerie die op een buitenlandse beurs kunst uit Nederland wil tonen of een curator die onderzoek doet voor een tentoonstelling of publicatie. Er zijn bijdragen voor talentontwikkeling of praktijkverdieping voor kunstenaars en tentoonstellingsmakers. Voor kunstpodia, musea en andere erfgoedinstellingen zijn er bijdragen voor opdrachten, vernieuwende programmering, aankopen en collecties.

Toegankelijk maken

Het Mondriaan fonds brengt kunst dichterbij huis. Via de KunstKoop kunnen particulieren bij meer dan 120 galeries kunst op afbetaling kopen. Het fonds vergoedt de rente. En letterlijk iedereen kan opdrachtgever zijn en een nieuw kunstwerk laten maken met een bijdrage van het fonds, zolang het maar gaat om een kwalitatief kunstwerk dat openbaar toegankelijk is. Al meer dan honderd verschillende opdrachtgevers plaatsten op deze manier nieuwe kunst midden in onze samenleving.

Toekenning

8 nieuwe galeries aangesloten bij de KunstKoop

Mogelijk gemaakt met KunstKoopregeling

Onlangs sloot de aanvraagronde voor de KunstKoopregeling 2021. Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten van galeries als bijvoorbeeld PortArte in Maastricht en Gallery Lukisan in Bergen op Zoom ook in de gelegenheid gebruik te maken van de KunstKooplening. De 8 nieuwkomers brengen het aantal aangesloten galeries op 122. Kijk voor…

Lees meer
Toekenning

Eerste museale aankoop installatie Anne Wenzel in Nederland

Mogelijk gemaakt met Aankopen

Museum Het Valkhof verwerft met steun van het Mondriaan Fonds de installatie Under Construction van Anne Wenzel. Met de keramieken installatie geeft de kunstenaar macht een nieuw aangezicht: dat van de vrouw die ondanks haar eeuwenlange gevecht krachtig en strijdlustig is. Het beeld sluit naadloos aan bij de nieuwe transhistorische…

Lees meer
Toekenning

Nieuwe werkplaatsen Maritiem Museum Rotterdam

Mogelijk gemaakt met Erfgoed Innovatie

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de nieuwe werkplaatsen in het Leuvepaviljoen van het Maritiem Museum Rotterdam. In de werkplaatsen zijn lassers en timmerlui aan het werk. Vonken spatten in het rond bij de demonstraties van de smid en bezoekers zien van dichtbij hoe het museum haar museale vloot in…

Lees meer
Toekenning

Groninger Museum verwerft schilderijen Jan Wiegers

Mogelijk gemaakt met Collectieprogramma’s

Het Groninger Museum heeft 2 schilderijen van De Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers verworven. Het gaat om de schilderijen Frauenkirch en Stilleven met sculpturen. Wiegers maakte de schilderijen tussen 1920-1921 toen hij tijdelijk in het Zwitserse Davos verbleef. In Davos raakte Wieger goed bevriend met zijn Duitse collega Ernst Ludwig Kirchner, voorman…

Lees meer
Toekenning

Stedelijk Museum Alkmaar bemachtigt meesterwerk van Emanuel de Witte

Mogelijk gemaakt met Aankopen

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft het grootste schilderij van Emanuel de Witte verworven: een indrukwekkend gezicht van een gefantaseerde katholieke kerk (1616/1617-1691/1692). Emanuel de Witte is één van de bekendste 17e-eeuwse Nederlandse architectuurschilders en is geboren en getogen in Alkmaar. Tot voor kort had het museum geen werk van deze meester…

Lees meer
Wie we zijn & wat we doen

Mis geen enkele update van het Mondriaan Fonds. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief