Abel Minnée

Abel Minnée, Focus Infinity, Nikon 35Ti Quartz Date Compact Camera ©1996, 2016, Inkjet Print op Epson Archival Matte papier. Abel Minnée, Focus Infinity, Nikon 35Ti Quartz Date Compact Camera ©1996, 2016, Inkjet Print op Epson Archival Matte papier.

Abel Minnée onderzoekt de constructie van het fotografische beeld, de capaciteiten van de camera en de toepassing van het fotografische beeld in populaire visuele cultuur, met een specifieke interesse in de ogenschijnlijk arbitraire manier waarop onderwerpen worden gekozen, verhalen worden geschreven en beelden worden gecreëerd in populaire beeldtaal. Hij streeft ernaar dat zijn beelden de fotografische geste op een eigen en specifieke manier belichten en zo zijn publiek kunnen uitdagen tot geconcentreerder kijken en aanzetten tot herinterpretatie van het fotografische beeld. Vaak begint bij Minnée een werk vanuit de fascinatie voor een bepaald fenomeen in de fotografie. Dat kunnen bepaalde regels in de reclamefotografie zijn, veelvoorkomende elementen in fotografische beelden, of bepaalde technische aspecten van het fotograferen zelf.

Minnées werk heeft vaak een performatief karakter, bijvoorbeeld door het inschakelen van specialisten (setdressers, gespecialiseerde fotografen, stylisten enz.). Bij groepsexposities verdiept hij zich ook in werk van de anderen, in de titel of specifieke context van de tentoonstelling, om daarop aansluitend een passende presentatie te maken. Zo ook bij Prospects & Concepts, waarvoor hij in situ een stilleven heeft gefotografeerd dat hij samenstelde van de spullen die gebruikt worden om de tentoonstellingsruimte, de Van Nelle fabriek, schoon te maken. Het resultaat is een beeld dat zich laat opvatten als een metafoor voor het rituele ‘zich mooi maken’ dat inherent is aan een tentoonstelling waarin 65 veelbelovende talenten zich presenteren aan de buitenwereld. (SH)

Abel Minnée (1988)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: Gerrit Rietveld Academie; Hochschule fur Grafik und Buchkunst, Leipzig

www.abelminnee.com