Anne-Marie van Meel

Anne-Marie van Meel, Halfway between here and there, 2016, hout, papier. Anne-Marie van Meel, Halfway between here and there, 2016, hout, papier.

Herinneringen, herhaling, gelijkenissen en synchroniciteit zijn fenomenen die Anne-Marie van Meel fascineren. In haar werk probeert ze ‘universele’ herinneringen te genereren, herinneringen die voor iedereen en in alle tijden waar kunnen zijn. Vaak maakt ze dingen na, zoals ruimtes, meubels en situaties, in letterlijke zin, of als een ‘afgeleide van’. Van Meel onderzoekt hoe wij ons verbinden met de ruimte om ons heen, en hoe wij ons deze ruimte (kunnen) toe-eigenen. In de installaties gaan de verschillende elementen onderling verbanden met elkaar aan en vormen een constellatie, resulterend in een poëtische, intieme sfeer, als een replica van een sfeer die ergens/ooit werkelijk bestaan heeft. Of de werken zijn samenstellingen van elementen uit verschillende bronnen en concepten die geen directe verbinding hebben, maar samen een nieuwe context vormen. Ook kan het gaan om gebeurtenissen en acties die plaatsvinden tussen belangrijke historische events in – of er de opmaat van zijn: ‘tussenmomenten’. Kunnen handelingen, ruimtes en situaties ons verbinden met de historische ander? En waarin liggen de gelijkenissen tussen het nu en het verleden?

Voor Prospects & Concepts realiseert Van Meel de installatie ‘Halfway between here and there’. De stukken zijn silhouetten van meubels uit het Petit Trianon in Versailles, dat Van Meel dit jaar bezocht en fotografeerde. Ze vormen gematerialiseerde herinneringen die als uitstulpingen van het verleden, zich tussen dit ‘echte’ verleden en ons beeld ervan bevinden. (SH)

Anne-Marie van Meel (1978)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: Gerrit Rietveld Academie

www.anne-marievanmeel.nl