Eric Peter

Eric Peter, Generous Government and the Triad of Sorrows’ (poppenvoorstelling), 2016, textiel, hout, 20 min. Eric Peter, Generous Government and the Triad of Sorrows’ (poppenvoorstelling), 2016, textiel, hout, 20 min.

De leidraad in Eric Peters werk is de zoektocht naar een breder bewustzijn. In zijn performatieve werkwijze kunnen projecten leiden tot installaties, performances, tekst- en videowerken. Op een persoonlijke en associatieve manier benadert hij socio-politieke onderwerpen, gerelateerd aan cultuur- en genderconventies. De context van een andere geschiedenis, cultuur of religie kunnen zulke situaties een totaal andere betekenis geven. Het is deze ‘andersheid’ die realiteiten zichtbaar maakt naast degene die ons bekend is en op die manier verwachtingen, veronderstellingen en gewoontes bevraagt. Zijn projecten worden vaak in samenwerking met anderen gemaakt, bieden als compassievolle daad tegenwicht aan het normatieve en bevorderen inclusiviteit.

Het poppentheater ‘Generous Government and the Triad of Sorrows’ komt voort uit werkperiodes in Pakistan, de Amazone en de Filippijnen. Aan de hand van onderzoek in deze verschillende regio’s heeft Peter vier poppen ontwikkelt die symbool staan voor wereldwijd steeds terugkerende, in zijn ogen stereotype, karakters. Generous Government is overdreven uitgedost in een geborduurde kaftan met bijpassende krans. Hij heeft de beste bedoelingen, maar is gevangen in zijn eigen privileges en doet daarmee alleen maar schade. Nearly Pious heeft als religiemeester magische kennis van alles dat we zien en niet zien. Water Market representeert met zijn tong als een scheermes de kracht van de arbeider. Zijn geboorteland ligt daar waar cola goedkoper is dan schoon water. En Keeping Distance houdt zich het liefst afzijdig van alles. (SH)

Eric Peter (1989)
woont/werkt in Den Haag en Davao City
opleiding: KABK

www.ericpeter.eu