Joyce Overheul

Joyce Overheul, Untitled (the AK), 2015, foto van een model met geweer (satijn, sesamzaad, nylon) in lichtbak. Joyce Overheul, Untitled (the AK), 2015, foto van een model met geweer (satijn, sesamzaad, nylon) in lichtbak.

In het werk van Joyce Overheul draait veel om de vraag waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen en hoe dat te beïnvloeden valt, zowel door de kunstenaar zelf als door externe factoren als overheden of gewoonten. In het bijzonder is zij gefascineerd door het gedrag van mensen als ze zich in een situatie bevinden die niet helemaal vertrouwd is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een situatie die het resultaat is van recente veranderingen in onze cultuur, zoals het groeiend gebruik en de invloed van social media in het dagelijks leven, maar ook om een situatie die is gecreëerd door de kunstenaar zelf. Om die reden laten veel van Overheuls projecten zich opvatten als sociale experimenten. Met behulp van verschillende media reconstrueert en manipuleert ze menselijk gedrag, en confronteert mensen met hun eigen handelen. Bij de ontwikkeling van nieuwe projecten bekijkt ze steeds welk medium het beste past bij het concept en de inhoud van het werk-in-wording. Naast de sociale experimenten houdt Overheul zich bezig met videokunst in documentaire stijl en maakt ze met regelmaat objecten.

Vaak zoekt Overheul tegenstellingen en uitersten op in haar werk. Zo ook bij het werk dat zij presenteert tijdens Prospects & Concepts: Untitled (the AK). Het betreft een afbeelding van de satijnen replica van een Kalashnikov-geweer, die ze maakte voor een thema-expositie in 2016. Het geweer is gevuld met sesamzaad en is in functionele zin compleet nutteloos geworden. De AK is onderdeel van een serie objecten en foto’s van satijnen wapens. (SH)

Joyce Overheul (1989)
woont/werkt in Nijmegen
opleiding: HKU

www.j-o-y-c-e.com