Kim van Erven

Kim van Erven, Tucked In, 2016, MDF, foam, canvas, lak. Kim van Erven, Tucked In, 2016, MDF, foam, canvas, lak.

In het werk van Kim van Erven draait alles om de esthetiek van het alledaagse. Ze is gefascineerd door het verschijnsel dat de mens met kunst, meubels en goedkope decoratiematerialen zijn omgeving mooier en gezelliger probeert te maken, terwijl hij daar niet altijd in slaagt.

Nadat vorig jaar een kind op bezoek in haar atelier opmerkte dat haar werk eruit zag alsof je het op kon eten, is Van Erven werk gaan maken met in haar achterhoofd de vraag “wanneer ziet iets er lekker of onweerstaanbaar uit?”. De werken die te zien zijn op Prospects & Concepts zijn gemaakt door canvas over een laag foam over een paneel heen te spannen en vervolgens een aantal lagen lak aan te brengen. Zo zien ze er van veraf gelikt, glossy en strak uit, zoals een pasgelakte auto of een mond met lipgloss, maar zijn ze tegelijkertijd uitnodigend zoals glazuur over een cake of een bankstel in een showroom. Mensen moeten er even aan willen zitten.

Voor van Erven zijn de kleur van de verf, de grootte en vorm van het doek en de textuur van de aangebrachte laklaag heel belangrijk. Van dichtbij zijn vaak nog steeds de structuur van het canvas, kwaststreken en opgedroogde stofjes, kleine imperfecties, te zien. De tegenstelling tussen materialiteit en uitstraling levert een bijzondere spanning op in het beeld. Zo lijkt het werk van veraf misschien op iets nieuws uit een winkel, maar doet het van dichtbij soms juist aan een huid denken. (SH)

Kim van Erven (1984)
woont/werkt in Utrecht
opleiding: HKU

www.kimvanerven.com