Koen Taselaar

Koen Taselaar, Zonder titel, 2013, zeefdruk, 100 x 70 cm elk, i.s.m. Wouter Venema Koen Taselaar, Zonder titel, 2013, zeefdruk, 100 x 70 cm elk, i.s.m. Wouter Venema

Koen Taselaar (1986, Rotterdam) woont en werkt in Rotterdam
Zonder titel, 2013, zeefdruk, 100 x 70 cm elk, i.s.m. Wouter Venema

Deze omvangrijke serie zeefdrukken is het resultaat van de samenwerking tussen Wouter Venema en Koen Taselaar. Vanuit een proces van ‘visueel jammen’ en reagerend op elkaars inbreng zijn (digitale) tekeningen, vervormde foto’s, photoshop patronen en stukken papier over elkaar heen gezeefdrukt. Telkens weer leidde dit proces tot nieuwe combinaties en nieuwe ontdekkingen.

Tekst en beeld staan centraal in de tekeningen van Koen Taselaar. Eén letter kan vanwege de vorm of als tekst, het begin zijn van een tekening. Of het nu een zwart-wit ansichtkaartformaat of een grote kleurrijke collage is: elke centimeter van het papier wordt benut. Zijn vindingrijke omgang met typografie, barstensvol met zelf gemaakte lettertypes wordt gecombineerd met beelden uit zijn omgeving, van subculturen tot Wi-Fi, internet, e-mail, vrienden, feestjes, muziek en bier. Alles is tot in detail getekend en vloeit op een natuurlijke manier in elkaar over, met een wervelende wirwar aan lijnen tot gevolg. ‘Mindmapping’ is slechts een van de associaties bij zijn werk. Niet van humor gespeend is Imaginary Bands (2012), een serie hoezen en flyers voor fictieve bands als The Inside Jokers en The Paper Beings. Taselaar verkende de mythische kracht die uitgaat van (in dit geval zelf verzonnen) bandnamen met een grafische visualisering van de hieraan verbonden subculturen. Zijn interesse voor structuren wordt zichtbaar in de serie Patternpattern (2011-2012). Aan bestaand patroonpapier wordt een nieuw patroon toegevoegd dat voortkomt uit lettersjablonen. Zo ontstaat een gelaagdheid aan vormen en ritmes op het beeldvlak.

www.koentaselaar.nl