Lars Reen

Lars Reen, Musicbox no.7 Nieuwe Maatregel, 2020 videoloop, stem, hout, glazen plaat, 40 x 30 x 30 cm Lars Reen, Musicbox no.7 Nieuwe Maatregel, 2020 videoloop, stem, hout, glazen plaat, 40 x 30 x 30 cm

Lars Reen (1993) is een interdisciplinair kunstenaar die, op het snijvlak van kunst en theater, werkt met muziek, films, performance en installaties. Het belang van menselijk contact is een terugkerend thema in zijn werk. Soms letterlijk, in interventies in de openbare ruimte zoals Memory Wals (2018), een serie dansworkshops op het Berlijnplein in Leidsche Rijn, waarmee hij het plein meer warmte, sfeer en nostalgie wil geven.

Soms op een meer conceptueel niveau zoals in het videowerk Stage I, II, III (2015) voor zijn eindpresentatie aan de AKV St Joost in Breda. Daarbij onderzocht Reen de machtsverhouding tussen performer, podium en publiek door de transformatie te verbeelden van persoon naar performer. Als tegenhanger toonde hij aan de achterzijde van de grote projecties het werk TLMB (Tiny Little Music Box). Dit piepkleine kijkdoosje bleek een intieme video-installatie die het publiek letterlijk dichtbij de videoregistratie van de performance bracht terwijl die, op zijn beurt, ver weg in een immens groot en leeg theater stond. Een paradoxaal contrast.
De video-installaties op Prospects zijn hierop een vervolg. Het geluid lokt de bezoeker naar drie videoboxen. Met behulp van speciale theatertechnieken en voorzien van zelf gecomponeerde en uitgevoerde songteksten schept hij een poëtische maar herkenbare wereld.

larsreen.com