Lilia Luganskaia

Lilia Luganskaia. A very nice place for photos, 2021 keramiek mozaiek, 50 x 50 cm Lilia Luganskaia. A very nice place for photos, 2021 keramiek mozaiek, 50 x 50 cm

Waarom reizen we? Waar zijn we naar op zoek? Wat nemen we mee terug? En waarom worden plekken toeristisch? Het zijn vragen die Lilia Luganskaia (1990) onderzoekt in het project You can only picture it with your eyes (2020). Luganskaia reisde ervoor naar Georgië – een land dat sinds kort als toeristische hotspot is (her)ontdekt – en besloot er geen foto’s te maken maar toeristen te interviewen over hun motivatie en ervaring. Die interviews vormen de basis voor haar werk waarin ze uitspraken van toeristen – die vaak geen idee hebben waarom ze een plek bezoeken – in mozaïeken verwerkt. Daarmee refereert ze aan kunst en propaganda uit het voormalige sovjetgebied. In kleisculpturen verbeeldt ze het idee en de nostalgie die wordt toegekend aan souvenirs.

Het gebruik van deze uiteenlopende media is typisch voor Luganskaia’s manier van werken. Vanuit een achtergrond in documentaire technieken is ze gewend om via foto’s film, (interactieve) installaties en performance vragen te stellen over alledaagse zaken en politieke situaties waar we nauwelijks meer over nadenken. Zo begon ze een onderzoek naar privacy, politiek, immigratie en bureaucratie naar aanleiding van de onverwachte bezoeken van de Nederlandse immigratiedienst die zomaar kon binnenvallen om haar eigen verblijfsvergunning te controleren. Het resulteerde in het boek Investigation of Love (2018) waarvoor ze 514 persoonlijke objecten en brieven fotografeerde met de vraag of zulke foto’s een bewijs kunnen zijn voor een abstract begrip als liefde.

lilialuganskaia.com