Myrte van der Molen

Myrte van der Molen, SOSocial, kus kussens, 2020 schuim, nepleer, tassenband, gespen, 15 x 15 x 10 cm Myrte van der Molen, SOSocial, kus kussens, 2020 schuim, nepleer, tassenband, gespen, 15 x 15 x 10 cm

Myrte van der Molen (1994) doet onderzoek naar sociaal gedrag, gestelde verwachtingen en identiteit. Ze ziet het nut van sociale regels bij omgangsvormen wel in, maar ze zorgen in haar ogen ook voor onvrijheid en voor een niet authentieke manier van communiceren. Door in haar werk sociale situaties te ensceneren, creëert ze toekomstvisioenen die gedragsregels in de sociale sfeer bevragen. Elk project begint vanuit een fascinatie voor een gebeurtenis of een situatie uit Van der Molens dagelijks sociale leven, maar de vorm die ze uiteindelijk gebruikt hangt steeds weer af van het verhaal dat ze wil vertellen. Hierdoor breidt haar werk – dat begon met objecten, kostuums, installaties, performance en videowerk – zich telkens uit met nieuwe disciplines. Zo concentreerde ze zich in de animatie Talking Without Words (2019) op de taal. Ze verving de cliché woorden uit een sociaal wenselijk gesprek met zogenaamde Captcha: de woorden en letters die je moet invullen zodat de computer kan zien dat je een mens en geen ‘bot’ bent. Door deze Captcha is het eenvoudige gesprek over koetjes en kalfjes al snel niet meer te volgen en staat hiermee symbool voor de geautomatiseerde sociale reactie van mensen.

De op Prospects getoonde video-installatie SOSocial bestaat uit een archief van 25 video’s, waarin Van der Molen de machtsverhoudingen en sociale interactie met behulp van mimespelers, objecten en kostuums verkent. Spelenderwijs worden de huidige sociale gedragsregels en nieuwe manieren van sociale omgang onderzocht.

myrtevandermolen.nl