Olle Stjerne

Olle Stjerne, In­A­Gadda­Da­Vida, 2021 stof, karton, 150 x 150 x 150 cm Olle Stjerne, In­A­Gadda­Da­Vida, 2021 stof, karton, 150 x 150 x 150 cm

Drie dagen stond de sculptuur van Olle Stjerne (1984) afgelopen najaar in het gras van een Amsterdamse binnentuin, als onderdeel van de tijdelijke kunstroute Art Oost. De in elkaar vergrendelde kubische vormen waren uitgevoerd in karton en raakten steeds verder aangetast door de weersomstandigheden. Voor Stjerne was het werk rechtstreeks verbonden met de eerste lockdown periode, waarin onze wereld steeds kleiner werd, maar onze geest nog altijd op pad kon. Een zware periode voor velen, maar een winstgevende periode voor de bedrijven waar in grote hoeveelheden producten werden besteld. De kartonnen verpakking van die spullen is altijd op straat te vinden en vormt het typische materiaal om proefmodellen voor zijn installaties te maken. Dit keer koos Stjerne er voor zijn sculptuur in de afgesloten binnentuin samen te stellen uit de gevonden dozen, met een terloops, bijna onzichtbare aanwezigheid als resultaat. Voor Prospects plaatst hij een aantal vergelijkbare bouwsels op het buitenterrein van de Van Nellefabriek.
Het gebruik van alledaags functioneel materiaal is niet nieuw voor Stjerne. Met zijn installaties probeert hij een twist aan te brengen in de manier waarop de kijker het materiaal ervaart. Beton kan vederlicht worden, videoprojecties geven de kijker een fysieke ruimtelijke ervaring. Ook de relatie tot architectuur is een constant gegeven. “I introduce a human size right next to monumental architecture”, aldus de kunstenaar die aanvankelijk Ideeëngeschiedenis studeerde, een interesse die een grote rol speelt in zijn werk. “I am inspired by how ideas shift over time and how the past can resonate in the present. A history of ideas unveils a sprawling network of accepted and rejected statements that give insight into how the world came to be.”

ollestjerne.com