Romi Tweebeeke

Romi Tweebeke, 08449 - Benidorm Oktober 2016 – Skyline, uit serie Over Wintertijd, 2016, foto. Romi Tweebeke, 08449 - Benidorm Oktober 2016 – Skyline, uit serie Over Wintertijd, 2016, foto.

Dansende ouderen, sportende ouderen, vakantie vierende ouderen. In een lange optocht trekken zij voorbij in het werk van documentaire fotograaf Romi Tweebeeke. Oprecht geïnteresseerd observeert zij hoe senioren hun (vrije) tijd doorbrengen en legt hun bezigheden vast in niet-geënsceneerde foto’s. In de serie ‘Cis en Mien’ (2014) toont zij hoe een eeneiige tweeling van 89 jaar zich in een gezamenlijk huishouden ferm staande houdt tijdens hun dagelijkse bezigheden. In 2015 reisde Tweebeeke acht maanden mee met het Danspaleis, een rondtrekkend dansevenement dat ouderen bij elkaar brengt en in beweging zet. Met deze series wil de fotograaf de beeldvorming van aftakelende ouderen bijstellen en laten zien dat de ‘nieuwe oudere’ tot op hoge leeftijd actief, zelfstandig, zelfbewust en vaak maatschappelijk betrokken is. Velen werken door na hun 65ste, sommigen zijn mantelzorger en bijna de helft doet aan vrijwilligerswerk. Tweebeeke toont deze ontwikkeling in vrij werk en in fotoseries die zij maakte in opdracht van onder andere kranten en vrijwilligersorganisaties.

Voor haar meest recente serie trok Tweebeeke naar Benidorm, de Spaanse kustplaats waar in de wintermaanden veel Nederlandse pensionados hun toevlucht zoeken. Leeftijd speelt op deze plek geen enkele rol. Belangrijker is het te participeren, fit te blijven en sociale contacten op te doen. Via haar camera onderzoekt Tweebeeke wie de mensen zijn die ochtendgymnastiek doen op het strand, elkaar ontmoeten op de boulevard en ’s avonds uitgaan in de stad. Later in 2017 verschijnt van dit project een fotoboek en een tentoonstelling. (MB)

Romi Tweebeeke (1989)
woont/werkt in Bussum
opleiding: AKV St Joost

www.romitweebeeke.com