Sander van Wettum

Sander van Wettum, Hibernation #72 (Hersonissos), 2008-ongoing Sander van Wettum, Hibernation #72 (Hersonissos), 2008-ongoing

Het artistieke onderzoek van Sander van Wettum (1987) heeft zich de afgelopen jaren gericht op de abstractie en vervreemding die hij ervaart in onze alledaagse gebouwde omgeving. Hij is met name geïnteresseerd in het moment waarop de context die de beoogde gebruiker van deze plekken zou moeten verschaffen wegvalt, waardoor er een absurde nieuwe werkelijkheid ontstaat.

Voor het project ‘Hibernation’ fotografeerde Van Wettum populaire badplaatsen aan kusten van Zuid-Europa. Hij bezocht deze plekken echter in de winter, waar ze in schril contrast staan met de levendige stedelijke agglomeratie die ze in de zomer vormen. Deze plekken zijn op dat moment letterlijk in winterslaap: hotels en restaurants sluiten tijdelijk hun deuren en gaan pas weer open als het eerste vliegtuig met toeristen landt. Tijdens zijn reizen trof Van Wettum er een verlaten en absurd stedelijk skelet aan, dat hem fascineerde en hem ertoe aanzette om het met zijn camera te onderzoeken. De omgeving maakte de indruk van een abstracte collage van faciliteiten en bouwstijlen die elke relatie en logica van een stad, land en geschiedenis leek te ontberen. Tijdens Prospects & Concepts toont Van Wettum een nieuwe constellatie van beelden uit het project ‘Hibernation’. Deze beeldverzameling onderzoekt de landschappen en vervreemdende architectuur die samen het decor vormen van een niet-lokaliseerbare badplaats. Hiermee schept Van Wettum een parallelle werkelijkheid: een onbekend landschap dat zich buiten het oog van de toeristen ontvouwt en het midden houdt tussen feit en fictie, utopie en distopie, droom en werkelijkheid. (SH)