Susan Kooi

Susan Kooi, A Chapter for Making Transformations , 2015, installatie. Fons Welters, Amsterdam. Susan Kooi, A Chapter for Making Transformations , 2015, installatie. Fons Welters, Amsterdam.

Noor Mertens: Wat laat je zien tijdens Prospects & Concepts?

Susan Kooi: Mijn uitgangspunt is het sciencefiction boek Blue mars van Kim Stanley Robinson, het laatste deel van een trilogie over de kolonisatie van Mars. Eén van de eerste honderd kolonisten, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, keert na vele jaren terug en drinkt een lang gerijpte wijn uit 2064. Een drank die voor hem uit het verleden komt en voor ons uit de toekomst, dat vind ik een boeiend gegeven. Ik ging op zoek naar wijnen en kwam op het spoor van ‘Comet vintage’; wijn van druiven die worden geoogst in een jaar dat er een grote komeet aan de hemel staat. Deze hebben de reputatie bijzonder goede jaren te zijn; ‘the great comet of 1811’ en de komeet Halley van 1985 brachten goede wijnen voort.
Kometen worden door mensen al eeuwenlang aangezien als een slecht voorteken. Doordat sommige kometen een voorspelbare baan hebben zijn ze nu minder angstaanjagend geworden. De komeet Halley is de meest bekende voorspelbare planeet. Hij komt in 2061 weer langs de aarde en dan komen er dus weer Comet vintages uit. Ik laat een fictieve wijn uit het jaar 2061 zien. Deze komt uit Jura, een regio en gebergte in Frankrijk, waar het tijdperk ‘het Jura’ naar vernoemd is.

Noor Mertens: Waar komt je interesse in een onderwerp als prehistorie vandaan?

Susan Kooi: Prehistorie klinkt zo goed, maar het is natuurlijk een vaag begrip, net zoals oertijd. Het is ook niet zo dat de prehistorie het enige onderwerp is waarmee ik werk. Maar ik heb zeker interesse in ontstaans-verhalen, over het begin van planeten, leven, mensen. Tijdens mijn studie raakte ik geïnteresseerd in uitgestorven dieren, door het gegeven dat er diersoorten zijn die op aarde leefden en nu niet meer bestaan. En in de artefacten die dat verhaal vertellen, zoals fossielen, opgezette dieren of prenten. Ik vind het interessant wanneer zulke verhalen en concepten door iets heel fysieks vertegenwoordigd worden. Dat kan dus ook een fles wijn uit 2061 zijn.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Susan Kooi (1988, Leeuwarden) woont en werkt in Amsterdam. Contact: susankooi.com.