Theodora Kotsi

Theodora Kotsi-Felici, De Nieuwe Warmoezenier, Land Art project, 2015, luchtfoto. Theodora Kotsi-Felici, De Nieuwe Warmoezenier, Land Art project, 2015, luchtfoto.

Volgens dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) is het verleden enerzijds het resultaat van wat eraan vooraf is gegaan en anderzijds het standpunt voor toekomstige ontwikkelingen. Naar analogie hiervan probeert Theodora Kotsi-Felici in haar werk relaties te leggen tussen verleden, heden en toekomst en daarmee nieuwe inzichten aan te moedigen over hoe we naar tijd en tijdloosheid kunnen kijken.

Voor het project ‘De Nieuwe Warmoezeniers’ (warmoezenier = oud-Nederlands voor ‘teler’) volgde Kotsi-Felici zes jaar lang de transitie van het Gelderse dorp Lent, van een kassengebied naar een woonwijk van Nijmegen. De sloop van de kassen, gevolgd door de bouw van 7000 nieuwe woningen veranderde voorgoed de identiteit van het dorp. Naast een voormalige bremkwekerij plantte Kotsi-Felici in 2015 samen met de gewezen tuinbouwers en de dorpsbewoners een groot aantal bloeiende bremstruiken. Vanuit de lucht gezien verwijst de vorm van dit land art project naar de architectuur van de kassen. In vervolg hierop ontwikkelde ze als eerbetoon aan het dorp een parfum op basis van de bloemen van de bremstruiken. Het parfum kreeg de naam ‘Prima Hora’, naar de mede door haar opgerichte stichting die gehuisvest is in de voormalige bremkwekerij, en die zich bezighoudt met sociaal geëngageerde projecten en lokale initiatieven.

Toen Kotsi-Felici in 2016 door de gemeente Nijmegen gevraagd werd om een permanent kunstwerk te ontwikkelen in de openbare ruimte, bedacht ze het kunstwerk PARFUMATORIUM, waarin parfum een prominente rol speelt en waarmee ze expliciet de link legt met de transitie van het gebied. PARFUMATORIUM zal in maart 2017 gerealiseerd worden. (SH)

Theodora Kotsi-Felici (1978)
woont/werkt in Nederland en buitenland
opleiding: AKV St Joost

http://theodorakotsi.com