Timo van Grinsven

Timo van Grinsven, Drager (leeg), 2016, multiplex poolse den. Timo van Grinsven, Drager (leeg), 2016, multiplex poolse den.

Timo van Grinsven maakt sculpturen, tekeningen en schilderijen die hij samenbrengt in installaties waarin de werken naar elkaar verwijzen. De logica die hieraan ten grondslag ligt gaat over het opzoeken van de grens van het onbestaande, die is gesitueerd tussen beeld en taal in. Gedachtes zijn in een constante beweging en de kunstenaar probeert deze stil te zetten tot een denkbeeld. Gevestigde aannames worden bevraagd, plezier wordt serieus genomen en theorieën worden persoonlijk binnen een onderzoek naar tekens.

Zelf omschreef hij zijn denkproces als het lezen van een boek middenin een storm: Dansende bladzijdes, kleine gedeeltes worden gelezen en verschillende fragmenten vormen samen een nieuw verhaal. Zoals deze fragmenten, slingeren ook verschillende onderdelen rond in het atelier van de kunstenaar om elkaar ooit te vinden in een gedirigeerd toeval.Van Grinsven is daarbij steeds nieuwsgierig naar de mogelijke betekenis van het materiaal buiten zijn eigen context.

De presentatiemodellen met als titel ‘Drager’ die Van Grinsven tijdens Prospects & Concepts laat zien, presenteerde hij voor het eerst in 2016 bij Extra-City in Antwerpen. In die expositie waren de dragers leeg, waarmee hij hun functie als toner benadrukte. In Prospects & Concepts heeft de kunstenaar de binnenruimte van de dragers vrijgegeven om opgeëist te worden door andere sculpturen van door hemzelf geselecteerde makers. Vier verschillende kunstenaars in vier dezelfde dragers. De nadruk komt nu te liggen op hun functie als drager, waardoor de drager zijn naam draagt. (SH)

Timo van Grinsven (1985)
woont/werkt in Antwerpen
opleiding: AKV St. Joost, Sint Lucas Antwerpen

www.timovangrinsven.com