Tom Kok

Tom Kok, In Concordance with the Cones; The Stack, 2013, installatie, vilt. Courtesy: de kunstenaar en Galerie Fortlaan 17, Gent (B) Tom Kok, In Concordance with the Cones; The Stack, 2013, installatie, vilt. Courtesy: de kunstenaar en Galerie Fortlaan 17, Gent (B)

Tom Kok (1987, Gouda) woont en werkt in Utrecht
In Concordance with the Cones; The Stack, 2013, installatie, vilt. Courtesy: de kunstenaar en Galerie Fortlaan 17, Gent (B)

Tom Koks fascinatie gaat uit naar classificatiesystemen, achterhaalde paradigma’s en misstappen in de wetenschap. In zijn werk confronteert hij de stem van de wetenschapper met die van de kunstenaar. Hij maakt objecten waarin informatie of modellen om de mens en de wereld te verklaren opnieuw geordend of, zoals in dit werk, gestapeld worden. In het wandkleed zijn vier woorden van vilt – ‘matter’, ‘life’, ‘mind’ en ‘culture’ – over elkaar heen gelegd. Kok ontleende ze aan het ‘Tree of Knowledge System’ van de Amerikaanse psycholoog Gregg Henriques. Anders dan de Franse filosoof Descartes, die in zijn visie op de mens materie van geest scheidde, beoogt Henriques in zijn denken over het menselijke bewustzijn voorbij dit dualisme te denken.

www.tomkok.nl