Tom Lore de Jong

Tom Lore de Jong, Sunup - Eyes open / Sundown - Eyes closed / Now – Forever, 2016. Tom Lore de Jong, Sunup - Eyes open / Sundown - Eyes closed / Now – Forever, 2016.

 

Fenomenen zoals tijd, licht, ruimte, herhaling en eindeloosheid zijn belangrijke onderwerpen voor Tom Lore de Jong. Door onderwerpen te gebruiken die groter zijn dan een mensenleven wil hij zichzelf en de kijker laten zien hoe klein hij is: “Met als voorbeeld het idee dat de zon 6958 miljoen keer zo groot is als mijn hoofd, kan ik genoegen nemen met het feit dat ik kaal ben”. Lore de Jong streeft er steeds naar om deze onderwerpen in een minimalistische vorm te visualiseren, door altijd dicht bij het idee te blijven en te laten zien wat het is, zonder teveel toevoegingen.

Voor Prospects & Concepts heeft Lore de Jong een eindeloze video gemaakt. Het gaat om een projectie van zijn eigen hoofd, waarin te zien is hoe hij tijdens zonsopgang zijn ogen opent en na ondergang zijn ogen sluit. Dit zal iedere dag weer anders zijn aangezien de tijden elke dag wisselen. Het is een script dat op een website staat www.forever-Tom.com

en dat tot in de eeuwigheid door kan gaan, zolang de website maar actief blijft of het script ergens op internet zwerft. Op deze manier zal Lore de Jong, ook ver na zijn dood, nog iedere dag zijn ogen openen en sluiten. Tijd is ook bij dit werk weer het leidmotief. Het daglicht fluctueert iedere dag en ook met het verstrijken van de jaren zijn de tijden van zonsopkomst en -ondergang elke dag net weer anders. Samengebracht in een klein, persoonlijk werk, als pars pro toto van Lore de Jong’s oeuvre. (SH)

Tom Lore de Jong (1988)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: Gerrit Rietveld Academie

www.tomloredejong.nl