Ursula Jernberg

Ursula Jernberg, Zonder titel (uit serie Aurora), 2015, print op aluminium. Met ondersteuning van Het Nutshuis. Ursula Jernberg, Zonder titel (uit serie Aurora), 2015, print op aluminium. Met ondersteuning van Het Nutshuis.

Dankzij een stamboomonderzoek ontdekte de Amsterdamse fotograaf Ursula Jernberg haar Noorse roots en tijdens de reizen die daaruit voortkwamen ontstond de liefde voor het lege landschap en de stilte van het hoge Noorden. Daarnaast raakte zij gefascineerd door het leven in een kleine gemeenschap en de impact van een desolate omgeving op zijn bewoners. Dit leidde onder andere tot haar afstudeerproject en boek ‘Characters of Jante’ (2012).

Deze elementen vormen ook de inspiratie voor ‘Aurora’, de fotoserie waarmee Jernberg dichter bij huis bleef. Een zomerlang trok zij wekelijks naar een bos in de omgeving van Dalfsen waar een groep bewoners een zelfvoorzienende leefgemeenschap heeft gecreëerd. Met haar foto’s wil Jernberg vastleggen hoe de bewoners de relatie tussen mens en natuur proberen te herstellen. Zij doet dit op een intuïtieve manier, niet in een letterlijke verslaglegging van het leven in ‘het bos’, maar in beelden die de kern proberen te vangen. Die kern is Jernbergs persoonlijke zoektocht naar innerlijke stilte, hervonden in de stilte van de natuur. (MB)

Ursula Jernberg (1977)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: KABK

www.ursulajernberg.nl