Mentoring

Atelier Van Lieshout

Atelier Van Lieshout produceert een combinatie van autonoom werk, werk in opdracht en toegepast werk; het oeuvre strekt zich uit van machines tot sculpturen, van meubels tot gebouwen, van installaties tot ontwerpen voor utopische en distopische steden. Terugkerende thema’s in het werk van Atelier Van Lieshout zijn de organisatie van macht en arbeid, politiek, revolutie en autarkie. Ook kenmerkt het werk zich door een fascinatie voor de mens en het menselijk lichaam, vruchtbaarheid en vergankelijkheid. Met dit oeuvre heeft het atelier een sterke internationale reputatie opgebouwd en weredlwijd tentoonstellingen georganiseerd.

Werkgebied: Beeldend kunstenaar Website: www.ateliervanlieshout.com Meer Mentoring

“Atelier Van Lieshout biedt bewust mentoring aan vanuit het gehele atelier. Op die manier kunnen mentees in aanraking komen met alle aspecten van het kunstenaarschap.”

Atelier Van Lieshout is de studio en werkplaats rondom beeldhouwer Joep van Lieshout. Joep van Lieshout (1963, Ravenstein) is opgeleid aan de kunstacademie in Rotterdam en De Ateliers en vanaf het midden van de jaren tachtig werkzaam als zelfstandig kunstenaar. In 1995 richtte hij Atelier Van Lieshout op, om daarmee de mythe van het genie van de kunstenaar te ondermijnen. Met het oprichten van het atelier verzamelde hij een groep mensen met verschillende expertises om zich heen, die met hem samenwerken bij het realiseren van zijn projecten. In de werkplaats van Atelier Van Lieshout werken specialisten op het gebied van metaalbewerking, hout- en meubelmakerij en polyesterwerk. Daarnaast bestaat de staf van het atelier onder meer uit een zakelijk leider, een tentoonstellingsmanager, een PR-medewerker en een financiële afdeling. Zij ondersteunen Joep van Lieshout, die de artistieke leiding heeft, zijn team aanstuurt en zelf ook veel op de werkplaats aanwezig is om mee te werken.

Atelier Van Lieshout over mentoring
Atelier Van Lieshout biedt bewust mentoring aan vanuit het gehele atelier. Op die manier kunnen mentees in aanraking komen met alle aspecten van het kunstenaarschap. Allereerst is er natuurlijk de expertise van Joep zelf, die niet alleen al meer dan 30 jaar werkzaam is als beeldend kunstenaar, maar ook regelmatig lesgeeft en werk van studenten beoordeelt, onder meer voor De Ateliers. Daarnaast valt te denken aan een bijeenkomst met de tentoonstellingsmanager en/of de pr-medewerker over het organiseren van tentoonstellingen, het bijhouden van een database van het eigen werk, een beeldarchief en een klantenbestand; maar ook over het benaderen van de pers, het opzetten van een website en het gebruik van social media. Ook een bijeenkomst met de zakelijk leider van het atelier, die meer kan vertellen over het aansturen van grote opdrachten, hoort bij de mogelijkheden.