Prospects 2016

Dimitar Genchev

Jaar van toekenning: 2014 Website: genchev.org Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Wat probeer je in je schilderijen te bereiken?

Dimitar Genchev: In mijn schilderijen probeer ik een doodgewone sfeer te combineren met een paar verstorende elementen. Dit levert een schilderij op dat eruitziet als een vermenging van meerdere beelden. Ik probeer altijd uit wat er met mijn werk gebeurt als ik al dan niet een figuur afbeeld. Vaak gebruik ik de figuur als een standaardvorm die ik tegenover iets anders zet. Ik stel de verschillende elementen in mijn werk op een heel formele manier tegenover elkaar. Ik probeer een mooi beeld te creëren maar ik wil geen verhaal vertellen. De inhoud van mijn werk is altijd min of meer hetzelfde, ik schilder doodgewone dingen die ik in mijn dagelijks leven zie. Ik neem foto’s van situaties en schilder die vervolgens.

Noor Mertens: Ik zou je werk omschrijven als schilderijen waarin gebruik wordt gemaakt van figuratie om formele problemen op te lossen. Ben je het daarmee eens?

Dimitar Genchev: In mijn vroege werk wilde ik ervoor zorgen dat elk onderdeel van het doek heel aantrekkelijk was. Als ik bijvoorbeeld vrouwen schilder, ben ik niet op zoek naar een soort verhaal, ik wil niet een bepaald gevoel afbeelden. Ik ben geïnteresseerd in het schilderen van de huid, in het creëren van een contrast tussen een glad oppervlak en de huid van de vrouw die ik afbeeld. Ik gebruik de figuratie in mijn schilderijen om kwesties als ruimte, harmonie, compositie, ritme en alle andere beeldelementen op het doek op te lossen. Ik streef er vooral naar om een mooi schilderij te maken dat mijzelf treft, in verwarring brengt en inspireert.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Dimitar Genchev (1985, Bulgarije) woont en werkt in Amsterdam en Bulgarije.