Mentoring

Eylem Aladogan

Mijn sculptuurwerken en tekeningen komen voort uit mijn fascinaties met het fenomeen ‘kracht’. Niet zozeer kracht an sich, maar vooral het genereren ervan heeft mijn belangstelling, met de werking van de wilskracht voorop. Hoe sterk een drift als wilskracht ook mag zijn, voor het in stelling brengen ervan is het vaak onvermijdelijk existentiële angsten te overwinnen. Dit samengaan van contrasterende, soms rechtstreeks elkaar weerstrevende krachten, is bepalend voor mijn werk. Mijn eigen persoonlijke leven vormt een leidraad bij het ontstaan van mijn werken. Tegelijkertijd bekommer ik me om wat er in de wereld gaande is, ook al is dat niet altijd direct te herleiden uit mijn werk.

Werkgebied: Beeldend kunstenaar Website: www.eylemaladogan.com Meer Mentoring

 

“Als mentor haal ik groot plezier uit de dialoog die ik met je kan aangaan, waarbij ik mezelf probeer te verplaatsen in de inhoudelijke en visuele aspecten die aan een werk ten grondslag liggen. De obstakels die we vervolgens tegenkomen, proberen we samen uit de weg te werken.”

Over Eylem Aladogan (1975, Tiel)
In 1999 ben ik afgestudeerd aan de Willem De Kooning Academie in Rotterdam. Ik ben weliswaar afgestudeerd met beeldhouwen/installaties, maar aanvankelijk ben ik de kunstacademie gaan doen vanwege mijn interesse voor grafische vormgeving. Met dit vak ben ik in aanraking gekomen door mijn driejarige opleiding MDGO Mode & Kleding te Utrecht, die ik vóór de kunstacademie heb voltooid. Dit om een beeld schetsen van mijn veelzijdige achtergrond, die in mijn ogen een inspirerend fundament heeft gevormd voor de ontwikkeling naar mijn kunstenaarschap. Met name in mijn vorming van grafisch en ruimtelijk denken en de passie die ik ondervind in het zoeken naar de juiste materiaaluitdrukkingen. In 2004-2005 heb ik de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten gedaan in Amsterdam, waar ik tot op heden woon.

Mijn sculptuurwerken kunnen soms grote proporties aannemen. Ik werk graag samen met mensen uit verschillende vakgebieden. Zoals recentelijk voor mijn tentoonstelling bij Museum De Pont waar ik werk heb gemaakt dat bestaat uit brons en keramiek. Momenteel werk ik aan een serie tekeningen vervaardigd uit grafische technieken en werk ik ook aan een opdracht voor het Textielmuseum voor het realiseren van een serie werken vervaardigd in jaquardweef-technieken en borduren. Ik heb een groot hart voor ambacht, maar de relatie die het kan aangaan met moderne technologie maakt het één en ander tot een spannende uitdaging.

Naast mijn kunstenaarsschap heb ik altijd workshops, lezingen of les gegeven op verschillende opleidingen. Sinds 2014 ben ik werkzaam als hoofd van de afdeling Keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie. Ik beschouw het als een verrijking voor mijn geest om anderen te motiveren en uit de dagen in hun eigen werk.

Eylem Aladogan over het mentorschap
Als mentor haal ik groot plezier uit de dialoog die ik met je kan aangaan, waarbij ik mezelf probeer te verplaatsen in de inhoudelijke en visuele aspecten die aan een werk ten grondslag liggen. De obstakels die we vervolgens tegenkomen, proberen we samen uit de weg te werken. Omdat ik een brede kennis heb van het werken met verschillende materialen en technieken zou ik je hierover advies kunnen geven. Hiernaast kan ik begeleiding bieden bij het opzetten van jouw kunstenaarspraktijk en op het organisatorisch gebied, bijvoorbeeld in het vinden van de juiste bedrijven en mensen die een rol zouden kunnen spelen in het ontwikkelen van jouw werk. Ik kijk graag naar een brede horizon en beperk me niet alleen tot bovengenoemde specialiteiten.